Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Diputació mantindrà actiu el dispositiu d'emergències

Diputació mantindrà actiu el dispositiu d'emergències
18 d'Abril de 2019

La Diputació de Castelló mantindrà actiu un dispositiu d'emergències per a previndre els efectes de les pluges a la província durant les pròximes hores davant la previsió de precipitacions aquests dies

18 d'abril de 2019. La Diputació de Castelló mantindrà actiu un dispositiu d'emergències per a previndre els efectes de les pluges a la província durant les pròximes hores davant la previsió de precipitacions aquests dies. Així, el Consorci Provincial de Bombers coordinarà un total de 175 efectius diaris a partir d’avui, coincidint amb el període en què, segons la previsió, hi ha més risc a la província de tindre precipitacions continuades al llarg de tota la Setmana Santa.

Cal recordar que en aquesta coordinació s'inclouen efectius de bombers professionals, bombers del voluntariat, efectius de Protecció Civil de la Diputació, coordinadors, personal de comunicacions, comandaments de guàrdia i bombers forestals de la Generalitat assignats al Consorci.

El diputat provincial de Bombers, Luis Rubio, ha explicat que “encara que de moment no hi ha activada cap preemergència, i la previsió d'aquest episodi de pluges, de moment, no té res a veure amb l'última gota freda que va patir la província el passat mes d'octubre, des del Consorci Provincial de Bombers ho tenim tot disposat per a donar la millor resposta en qualsevol punt de la província, però és important també llançar un missatge demanant la precaució de la ciutadania per a evitar qualsevol incident i aconsellem un seguiment diari de les possibles actualitzacions de les previsions meteorològiques”.

En aqueix sentit, Rubio ha explicat que “per a intervindre davant de qualsevol emergència, incloent-hi possibles conseqüències per fortes precipitacions o inundacions, el departament de Bombers de la Diputació té operatius els quatre parcs professionals ubicats a Benicarló, Orpesa, Nules i Segorbe i els cinc parcs de bombers del voluntariat d'Onda, Llucena, Benassal, Morella i Atzeneta del Maestrat”.

Cal destacar que el Consorci de Bombers mantindrà les rutes diàries de vigilància forestal que estaven previstes dins del dispositiu especial de Setmana Santa. Integrades per dotacions de bombers professionals, bombers del voluntariat i efectius de Protecció Civil de Diputació. En aquest sentit, encara que el risc d'incendi es minimitza molt a causa de l'episodi de pluges, s'incidirà en qualsevol aspecte de prevenció relacionat també amb les possibles situacions derivades del temporal de pluja.

Rubio ha posat en valor “la qualitat de tot el personal del Consorci, que garanteix la resposta més eficaç per a la seguretat de la ciutadania de la província, en aquest cas contra els efectes d'inundacions, i en qualsevol emergència que requeresca dels seus serveis”.

Cal tindre en compte que en aquestes instal·lacions es compta amb 21 camions autobomba recolzats per 52 equips de traga que es divideixen en 12 electrobombes, 32 motobombes i 8 turbobombes. Entre les electrobombes es compta amb 2 bombes de traga d'aigua de gran cabal i 1 especial per a traga de sòlids i fangs. D'altra banda, també es compta amb l'equipament dels 14 camions autobomba corresponents a les Unitats de Bombers Forestals de la Generalitat, assignades al Consorci de Castelló.

Equips especialitzats

Cal tindre en compte que junt amb tot aquest dispositiu, el Consorci Provincial de Bombers té també disponibles la URM (Unitat de Rescat en Muntanya) i la URA (Unitat de Rescat Aquàtic) amb efectius distribuïts en els 4 parcs de bombers professionals.

La URA disposa d'un vehicle remolc dotat amb una embarcació pneumàtica de rescat i la resta de material necessari per a atendre qualsevol rescat en terra o mar. A més, en la Unitat de Rescat Aquàtic es compta amb dues embarcacions zòdiac de rescat en baix calat, 3 motos aquàtiques de rescat, 5 bots de rescat en zones d'aigua estancada i tres embarcacions semirrígidas bimotor de 10 metres per a rescat marítim amb base en els ports de Benicarló, Orpesa i Borriana.

Finalment, és necessari destacar que en cas de ser necessària la intervenció de mitjans aeris per a rescats, s'activarien de forma immediata els bombers de la Unitat de Rescat de Muntanya del Consorci, junt amb l'Helicòpter de rescat de la Generalitat.

Consells a la ciutadania

Durant episodis de pluges intenses com les que es poden produir en algunes zones de la província de Castelló en les pròximes hores és important tindre en compte els consells següents:

. Si s'activa una preemergència, estar informat de la situació a través dels mitjans de comunicació.

. En qualsevol cas , davant la presència de pluges fortes, allunyar-se de les riberes dels rius i barrancs i no romandre en els ponts

. No intentar creuar mai un gual o un lloc inundat.

. Retirar els vehicles de les zones que puguen inundar-se.

. Molta atenció en eixides a la muntanya o al camp en aquesta Setmana Santa amb possibles crescudes sobtades de xicotets llits de barrancs o rius. Mai acampar prop d'ells i evitar-hi zones pròximes.