Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Diputació licita ja el Pla provincial contra els mosquits

Diputació licita ja el Pla provincial contra els mosquits
6 de Març de 2019

La Diputació de Castelló agilitza el Pla provincial contra els mosquits per a poder començar com més prompte millor els tractaments als municipis de la província i minimitzar la incidència d'aquests insectes en els pròxims mesos

6 de març de 2019. La Diputació de Castelló agilitza el Pla provincial contra els mosquits per a poder començar com més prompte millor els tractaments als municipis de la província i minimitzar la incidència d'aquests insectes en els pròxims mesos. Així, la Junta de Govern ha aprovat la licitació del contracte de ‘Control de mosquits i simúlids als municipis de la província dependents de la Diputació de Castelló’, en el què queden inclosos tots els pobles de la província i que constata la inversió de més d'un milió d'euros del Govern provincial per a donar una resposta contundent i eficaç a aquesta problemàtica.

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha assenyalat que “tota la província ha patit amb duresa durant aquests dos últims estius el problema dels mosquits. Davant la falta d'acció del Govern Valencià que tenia les competències per a haver-ho resolt, ha hagut de ser la Diputació de Castelló la que pose en marxa un servei que permeta mitjançant tractaments aeris i terrestres minimitzar el problema dels mosquits de cara a aquest estiu que ve, donat que amb les calors que estem patint ja és previsible que torne a ser problemàtic”.

Amb això, el Govern provincial lidera l'actuació supramunicipal contra aquesta problemàtica que tant ha afectat la província i es torna a posar al costat dels municipis per a donar solució a les seues necessitats encara que les competències no li corresponen, prioritzant la millora de la qualitat de vida de tot el veïnat de Castelló.

En aqueix sentit, el president ha posat en valor aquesta “actuació conjunta supramunicipal i amb capacitat contundent per a solucionar aquest problema”.

Amb aquesta important iniciativa, la Diputació pren els ramals dels tractaments contra els mosquits per a solucionar el problema de les plagues i procurar que no es repetesca la situació del passat any, per la qual la província va tindre un seriós problema no sols de salut pública sinó també amb afecció a la seua imatge com a destinació turística.

Un servei d'envergadura

El servei que activa la Diputació amb la licitació d'aquest Pla provincial de tractaments contra els mosquits comprén tots els municipis de la província, que queden catalogats en ell en funció de la seua situació geogràfica, així com de les característiques geomorfològiques de cada un d'ells, ja que això implica la presència o absència de distintes espècies, així com la periodicitat de tractaments i per tant la vigilància dels focus potencials.

Així, el contracte distribueix la província en tres zones geogràfiques (nord, centre i sud) per tal d'optimitzar l'eficàcia del seu tractament, responent amb rapidesa a qualsevol contingència que es presente. La zona nord comprén un total de 37 municipis, la zona centre 33 i la zona sud 65. Cada un d'aqueixos lots contempla, a més, una segona classificació geomorfològica que distribueix aqueixos municipis en litoral, prelitoral i interior.

Des del primer moment al costat dels ajuntaments

El Govern provincial ha romàs des del primer moment davant d'aquest greu problema a disposició dels ajuntaments i de la Generalitat, administració competent en matèria de Sanitat, per a aportar en la busca de solucions.

Així, Moliner ja va plantejar en la seua primera trobada amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, al setembre de 2015, la necessitat d'articular un Pla provincial contra els mosquits junt amb altres quatre plans que responien a les necessitats prioritàries de la província de Castelló en matèria de transport, turisme, massa forestal i ocupació.

Durant aquest temps, la Diputació ha posat en marxa una campanya de prevenció, assumit labors de coordinació entre municipis, manté una convocatòria dins del Pla Castelló 135 i ha estat oferint assistència tècnica als ajuntaments.