Diputació impulsa l'Administració electrònica en els ajuntaments

Diputació impulsa l'Administració electrònica en els ajuntaments
13 de Decembre de 2018

La Diputació de Castelló ha presentat avui la III Guia de la Transparència com una eina clau a l'impuls que donarà de l'Administració electrònica a tots els municipis de la província.

13 de desembre de 2018. La Diputació de Castelló ha presentat avui la III Guia de la Transparència com una eina clau a l'impuls que donarà de l'Administració electrònica a tots els municipis de la província. Amb aquesta nova publicació, el Govern provincial dóna un pas més en el seu compromís amb la transparència en l'Administració local castellonenca al servei de la ciutadania, després d'haver implantat ja en els ajuntaments la creació i posada en marxa de portals de transparència. I és que la Diputació suma amb aquesta guia un nou recurs a l'assistència integral en matèria de transparència que presta als ajuntaments de la província.

El diputat de Transparència i Modernització, Luis Martínez, ha estat l'encarregat de presentar aquesta tercera publicació amb què la Diputació amplia la col·lecció de guies per i per a la Transparència. “Aquesta guia amb la que ajudem els ajuntaments amb la què s'ha d'efectuar la transformació electrònica que garantesca la transparència i l'accés a la informació de la ciutadania s'emmarca en la transformació que estem potenciant en el funcionament d'una Administració més útil i eficaç. Des de la Diputació hem desenvolupat un procés de transformació i evolució del funcionament de l'Administració local que es recolza en canvis jurídics, tecnològics i arxivístics, i ara, després d'activar els portals de transparència i tindre les eines informàtiques els ajuntaments per a poder donar el 'bot' a l'Administració electrònica, cal ordenar els passos, documents, mètodes per a fer-ho i això és el que aportem amb aquesta nova publicació”.

Concretament, la guia ajudarà els ajuntaments en la gestió de documents electrònics com ara desenvolupament del Pla d'arxius municipals aprovat per la Diputació el 5 de desembre de 2017. Aquesta publicació tracta de ser un instrument pràctic que permeta als ajuntaments respondre als requisits i necessitats relacionades amb la gestió de documents electrònics en l'àmbit local. Perquè si bé és cert que els consistoris tenen aplicacions per a la gestió d'aqueixa documentació electrònica, és necessari definir principis, processos i bones pràctiques per a la gestió de documents.

Tal com ha destacat la responsable del Servei d'Arxiu, Gestió Documental i Publicacions de la Diputació, Mª Jesús Gimeno, “sense gestió documental i sense arxius no hi ha transparència, no hi ha memòria documental i no es pot localitzar la informació. L'arxiu electrònic ha de ser l'arxiu de la societat, i en això treballem des de la Diputació”.

Així ho ha confirmat també el responsable del Servei d'Innovació Pública de la Diputació, Borja Colón, en afirmar que “el treball d'innovació en l'Administració pública no pot triomfar sense l'arxiu que ens permeta localitzar de forma immediata documentació del passat. Que aquestes guies són útils és un fet, perquè només la seua primera edició té més de 2.500 descàrregues, i esperem seguir en aquest camí”.

Cal assenyalar que les tres guies són gratuïtes i de descàrrega lliure a través del Portal de Transparència de la Diputació (https://transparencia.dipcas.es/).

Fer de Castelló una província 100% transparent

Fruit de l'esforç de la Diputació per aplicar la transparència al funcionament diari de l'Administració, avui els 127 municipis de menys de 20.000 habitants de la província ja ofereixen el millor servei públic als seus habitants a través dels portals de transparència.

I és que la transparència és una de les claus estratègiques del Govern provincial de Javier Moliner, i és per això que des de fa set anys la Diputació de Castelló ha incorporat al seu funcionament diari fites importants per a l'accessibilitat de la informació per a la ciutadania de la província, la més recent la web de Govern Obert i retre comptes.


 

A més cal recordar que la Diputació de Castelló ha estat pionera en la celebració de les Cimeres d'Alcaldies, els debats sobre l'estat de la província, la retransmissió de plens i licitacions de contractes online, en l'obertura de canals de diàleg i consens amb la ciutadania i els grups polítics, a definir polítiques de bon govern o a fer públics els sous i les agendes dels polítics i polítiques que representen la institució.