Diputació i la UJI consoliden la seua Càtedra de Centres Històrics

Diputació i la UJI consoliden la seua Càtedra de Centres Històrics
11 de Gener de 2019

La Diputació de Castelló i la Universitat Jaume I consoliden la seua Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals de Castelló (CCHICC) com un recurs molt fructífer a l'hora d'ajudar els municipis de la província a posar en valor el seu patrimoni

11 de gener de 2019. La Diputació de Castelló i la Universitat Jaume I consoliden la seua Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals de Castelló (CCHICC) com un recurs molt fructífer a l'hora d'ajudar els municipis de la província a posar en valor el seu patrimoni. El vicepresident primer i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha mantingut avui una reunió de seguiment amb Modest Fabra, vicerector de la UJI i Juan García Esparza, director de la càtedra, per tal de fer balanç de totes les actuacions de 2018 i planificar noves iniciatives a dur a terme durant aquest 2019.

Sales ha assegurat que “realitats com aquesta, fruit de l'excel·lent relació que mantenim amb la Universitat Jaume I com el major centre de coneixement de la nostra província, permeten que des de la universitat, des dels àmbits científics i tècnics es puga col·laborar i contribuir al millor desenvolupament territorial de la província de Castelló. Crec que aqueixa transferència de coneixement entre el major centre de generació de talent que és la Universitat i el territori provincial a què dóna servei aquest Govern provincial és un repte fonamental per al què continuarem treballant i pel què sempre apostarem”.

Cal assenyalar que l'assessorament que presta aquesta càtedra comprén aspectes de conservació patrimonial (plans especials, registres, catalogacions, inventariats, estudis de viabilitat, patològics, de conservació i manteniment) desenvolupats per alumnes d'últim curs del grau d'arquitectura tècnica, mitjançant el desenrotllament d'unes estades en pràctiques en la pròpia Diputació o als municipis que així ho sol·liciten. Entre els projectes i activitats a desenvolupar en aquesta Càtedra, es contemplen tant activitats formatives, com de divulgació i transferència del coneixement, com projectes d'investigació i desenrotllament.

Bons resultats en la col·laboració amb Camins de Penyagolosa

La suma de sinergies Diputación-UJI en matèria de conservació del patrimoni no és nova, sinó que ja s'ha materialitzat en interessants projectes com Camins de Penyagolosa, principal centre d'estudi d'aquesta càtedra.

Així, entre les 23 iniciatives que s'han realitzat a través de la Càtedra durant 2018, destaca la col·locació de panells informatius, maquetació, consulta i muntatge de panells als municipis de Camins per a propiciar aquest recurs als municipis. També les audioguies dels camins en la web de Camins de Penyagolosa, o la realització de la tesi doctoral de Pablo Altaba sobre Camins.

L'assistència a congressos, les anàlisis científiques d'elements de Camins, la preparació de cursos d'estiu, la celebració de les jornades Camins dels Peregrins als deu municipis que formen part de la iniciativa i la difusió de Camins en xarxes socials, són altres aspectes que s'han aconseguit a través de la Càtedra en 2018.