Diputació i COCEMFE promouen l'ús de llenguatge inclusiu

Diputació i COCEMFE promouen l'ús de llenguatge inclusiu
12 de Novembre de 2018

La Diputació de Castelló i la Federació Provincial de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE Castelló) promouen l'ús de llenguatge inclusiu per a referir-se a les persones amb dicapacidad física i orgànica a través del Manual de llenguatge inclusiu.

12 de novembre de 2018. La Diputació de Castelló i la Federació Provincial de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE Castelló) promouen l'ús de llenguatge inclusiu per a referir-se a les persones amb dicapacidad física i orgànica a través del Manual de llenguatge inclusiu. El president de la Diputació, Javier Moliner, ha fet entrega aquest mateix matí al president de COCEMFE Castelló, Carlos Laguna, de 3.000 exemplars d'aquesta publicació que s'han imprés en la Impremta de la Diputació. Cal tindre en compte que aquest manual inclou pautes per a l'ús d'un llenguatge correcte, respectuós i consensuat per a referir-se a les persones amb discapacitat física i orgànica i comunicar de manera no sexista.


 

El president Moliner ha assegurat que “som conscients que en l'última dècada hem avançat molt en el camí d'igualar oportunitats i intentar que totes les persones, independentment de quina siga la seua condició, puguen tindre un camí i un desenvolupament personal i professional i el llenguatge en aqueix camí de dignitat i de respecte és un element fonamental. Amb aquest manual assumim el ferm compromís en el nostre propi funcionament del bon ús del llenguatge i també de divulgar que tots podem caminar també amb l'ús de les paraules en la senda de la dignitat, de la decència i del respecte per a totes les persones. Agraïm a COCEMFE que pensara en nosaltres per a una acció així, perquè és una satisfacció poder col·laborar en un tema tan bonic i útil com aquest”.

Cal tindre en compte que aquest document va ser aprovat pel Consell Estatal de COCEMFE per a la seua utilització per part de les 1.600 entitats socials i la seua difusió a mitjans de comunicació, col·laboradors i qualsevol persona que tinga dubtes sobre com referir-se a les persones amb discapacitat.

El president de COCEMFE Castelló, Carlos Laguna, ha agraït al president de la Diputació, Javier Moliner, el que la corporació provincial s'implique de manera decidida en la difusió del manual, que ajudarà a millorar el llenguatge amb què referir-se a les persones amb discapacitat, per a fer-lo més amable i apropiat en l'actualitat, tant per als mitjans de comunicació, com per part de la població en general, o la classe política que, lamentablement, encara utilitza vocables com ara invàlid, minusvàlid, disminuït, retardat, etc.

Així, ha insistit en el fet que “el pròxim dia 16 presentaré aquest manual en el Consell Estatal per a distribuir-lo. És una manera més amable i respectuosa d'esmentar les persones amb discapacitat, que és el que realment arreplega la Carta Internacional de les Persones amb Discapacitat. Advoquem des de COCEMFE també per un canvi en la Constitució per a eliminar de l'article 49 la paraula disminuït i que conste allí també persones amb discapacitat. El manual va adreçat a tots els mitjans de comunicació, als gabinets de comunicació de l'Administració i entitats, a tota la classe política i a tota la societat perquè aprenguem a anomenar i qualificar les persones amb discapacitat”.

Cal assenyalar que, igual que el propi llenguatge, aquest document seguirà viu i podrà seguir modificant-se en funció de les necessitats de les persones amb discapacitat i el seu moviment associatiu. A més, en resposta al compromís tant de COCEMFE com de la Diputació amb la igualtat entre dones i homes, aquest document dedica un apartat especial a la utilització d'un llenguatge no sexista, que de forma senzilla aporta una sèrie de recomanacions i solucions perquè en les nostres comunicacions no deixem a ningú fora de manera involuntària.

D'acord amb el seu compromís, la Diputació distribuirà aquest manual entre tots els ajuntaments de la província.