Diputació depura 6.000 milions de litres d'aigües residuals als pobles

Diputació depura 6.000 milions de litres d'aigües residuals als pobles
26 de Maig de 2019

L'aposta de la Diputació de Castelló per la sostenibilitat als municipis de la província deixa un balanç de 6.000 milions de litres d'aigües residuals depurades durant 2018 a 99 municipis de la província

26 de maig de 2019. L'aposta de la Diputació de Castelló per la sostenibilitat als municipis de la província deixa un balanç de 6.000 milions de litres d'aigües residuals depurades durant 2018 a 99 municipis de la província. Aquest servei que realitza junt amb Facsa deixa patent el compromís del Govern provincial amb el medi ambient, especialment als municipis més xicotets de Castelló, en els què ha ampliat el seu pla de treball en matèria de tractament d'aigües residuals. Aquest servei es presta a un còmput global de 61.383 habitants equivalents i 63.582 habitants censats.


 

El diputat provincial del Cicle Integral de l'Aigua, Juan Bautista Juan, ha explicat que “el servei de depuració d'aigües residuals és fonamental per al Govern provincial en la nostra aposta per igualar les oportunitats a tot el territori i, per descomptat, amb el respecte i atenció al nostre entorn natural. Són instal·lacions que requereixen d'una important inversió per a realitzar-les, i també per al seu manteniment, instal·lacions poc vistoses però indispensables per a seguir millorant la qualitat de vida a la província de Castelló”.


 

Cal tindre en compte que el funcionament d’aquestes instal·lacions va ser tal que van aconseguir un rendiment mitjà del 95% i el seu funcionament continuat va evitar l'abocament al medi ambient, tant de matèria orgànica com de sòlids en suspensió, en les quantitats següents: 1.136 Tm de contaminació en forma de Sol·licitud biològica d'oxigen (SBO5), 2.673 Tm de contaminació en forma de Sol·licitud Química d'Oxigen (SQO) i 1.069 TM de contaminació en forma de sòlids en suspensió (SS).

Al seu torn, com a subproducte a conseqüència de la dita depuració, es van produir 4.717 tones de fangs d'excel·lents qualitats agronòmiques, que es van aplicar com a adob per a fertilitzar una superfície de més de 690 hectàrees.

Control d'abocaments

Tant la Diputació de Castelló com FACSA, en col·laboració amb els ajuntaments, han incrementat les tasques de control per a evitar que els abocaments industrials acaben en la xarxa de clavegueram. En aqueix sentit, a la Vall d'Alba s'ha posat en marxa un servei especial de control que opera com a policia d'abocaments i que permet garantir l'adequat compliment de les ordenances municipals en aquesta matèria. Un dispositiu que, a més de minimitzar les afeccions sobre el procés depuratiu de les EDAR, afavoreix la possible revaloració agrícola dels fangs produïts.

A més d'invertir 5.539.206,44 euros en el manteniment d'aquestes instal·lacions, en 2018 es van destinar 162.167,08 euros a millorar les infraestructures ja existents. Actuacions entre les què destaca l'optimització del sistema d'aireig de l'EDAR de Cervera -el que possibilitarà un estalvi energètic de 5.000 kw/any-, així com diverses adequacions i millores en les EDAR de Llucena, la Llosa, Costur, Xilxes, les Coves de Vinromà, Morella, Cervera, Benassal, Traiguera i Montán, així com la posada en marxa de l'estació de bombament (EBAR) de la pedania de la Baseta.

També durant l'any passat es van posar en marxa dues noves instal·lacions, ubicades respectivament a les localitats de Barraques i Xodos, a les què en 2019 se sumaran altres dues a Argelita i Matet.

Aquestes xifres avalen el creixement que ha experimentat el servei, que va arrancar en 1994 amb 16 instal·lacions, 23 persones empleades i un cabal d'aigua residual de 952.947 m3 i en l'actualitat emplea 106 persones que, junt amb el personal de l'Àrea Tècnica de la Diputació Provincial de Castelló, s'encarreguen de dur a terme les tasques d'explotació i manteniment de les instal·lacions.

I és que, junt amb l'increment en el nombre d'instal·lacions, el servei també ha evolucionat en la qualitat de tractament de les aigües residuals, en augmentar els rendiments de depuració.