Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Dia de la Província 2019
Dia de la Província 2019
Pla Castelló 135
Pla Castelló 135
Nuestro canal de Youtube
Conoce de cerca toda la actualidad de la diputación de forma ágil y amena.
Dia de la Província 2019
Dia de la Província 2019
Pla Castelló 135
Pla Castelló 135
Nuestro canal de Youtube
Conoce de cerca toda la actualidad de la diputación de forma ágil y amena.

Diputació crea una web que donarà la màxima transparència

Diputació crea una web que donarà la màxima transparència

10 de març de 2019. La Diputació de Castelló ha creat la pàgina web concurssantjoan.dipcas.es per a donar la màxima transparència i fomentar al màxim la participació en el concurs d'idees per a la rehabilitació del conjunt arquitectònic del santuari de Sant Joan de Penyagolosa. D'aquesta manera, el portal ja conté tota la documentació que necessiten els equips tècnics per a presentar-se al concurs i la participació dels quals podran formalitzar amb l'entrega de les seues propostes fins al pròxim 8 d'abril a les 14:00 hores. Un procés àgil adreçat a facilitar la participació i, al mateix temps, dotar el concurs de la màxima transparència perquè qualsevol persona puga mantindre's informada.

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha explicat que “amb aquest portal web fomentem la participació i donem tota la informació per tal de dotar el procés de la màxima qualitat i tindre al final el millor projecte per a la rehabilitació d'un espai tan especial per a tota la gent de Castelló”.

Així, en aquesta pàgina web es troba el detall de les bases del concurs d'idees i tota la documentació que els equips d'arquitectes puguen necessitar per a presentar les seues idees. “Volem atraure el talent dels millors per a recuperar tota l'esplendor d'un lloc que és un tresor patrimonial de tota la gent de Castelló”, ha assenyalat Moliner, qui ha assegurat que “serà una aposta estratègica de la Diputació, ens ha costat molt aconseguir poder intervindre en aquest espai tan emblemàtic per a tota la província i volem fer-ho de la millor forma possible, i garantint tots els usos i que tota l'actuació arquitectònica de rehabilitació siga d'acord amb un lloc mític per a la gent de Castelló”.

Cal assenyalar que l'objectiu de la Diputació amb aquesta rehabilitació és el de recuperar l'estat d'un patrimoni cultural i històric de gran valor com és Sant Joan, però, a més, també impulsar la seua dinamització com a gran centre d'acollida de visitants i pelegrins de Camins de Penyagolosa.

Amb aquest procés participatiu, la Diputació activarà tot el treball que portarà a la rehabilitació d'un lloc tan emblemàtic per a la província de Castelló implicant-hi el talent dels i de les professionals en les millors solucions per a una rehabilitació tan delicada com aquesta.

Convertir-ho en emblema turístic

Amb la seua actuació, el Govern provincial, rehabilitarà un dels espais patrimonials més emblemàtics de la província de Castelló, alhora que l'eregirá com a emblema turístic de primer ordre.

D'aquesta manera, la restauració i dinamització del conjunt arquitectònic del santuari per part del Govern provincial revertirà en noves oportunitats turístiques per al territori, en consolidar-se com a centre de recepció de visitants de Camins de Penyagolosa i constituir-se, a més, com un centre lúdic i turístic en el què poder disfrutar del ric patrimoni natural i històric que envolta tan emblemàtic lloc.

Cal recordar que el Bisbat Segorbe-Castelló, titular dels immobles, ja ha autoritzat la Diputació de Castelló per a iniciar tots els tràmits pertinents per a licitar les obres en la major brevetat possible per a tirar endavant un projecte d'aquesta envergadura.

Fer del patrimoni un motiu d'orgull i generador d'oportunitats

Aquesta important actuació per part de la Diputació de Castelló es contextualitza en el seu ambiciós projecte per preservar, revalorar i donar a conéixer al món el patrimoni material i immaterial de 'Camins de Penyagolosa' dins de la seua aposta pel patrimoni com a motiu d'orgull i font d'oportunitats per al territori.

“Aquesta restauració de l'espai arquitectònic de Sant Joan de Penyagolosa se situa en l'eix central de la candidatura a Patrimoni Mundial de “Camins” per a continuar posant en valor els pelegrinatges que des de fa més de 600 anys tenen lloc des dels nostres pobles a Sant Joan”, ha incidit Moliner.

Un salt qualitatiu per a la candidatura de Camins de Penyagolosa

El compromís assumit per part de la Diputació amb Sant Joan de Penyagolosa suposa un salt qualitatiu fonamental per a la candidatura de Camins de Penyagolosa a Patrimoni Mundial.

Cal recordar que, l'any 2014, naix aquest projecte amb el propòsit de dotar els pobles de majors recursos culturals i turístics, a partir de la posada en valor de la riquesa patrimonial que rodeja deu municipis amb camins ancestrals fins al Santuari: les Useres, Vistabella del Maestrat, Xodos, Culla, Ludiente, Villahermosa del Río, Llucena del Cid, Atzeneta del Maestrat, Ludiente, Castillo de Villamalefa i Puertomingalvo, aquest últim a la província de Terol.

Des de llavors, entre altres accions de promoció de la candidatura, s'ha treballat en la redacció de l'expedient que la representarà davant l'UNESCO, gràcies al treball de catalogació dut a terme per la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris de la UJI, a més de la important col·laboració dels veïnats dels municipis que han aportat múltiples referències bibliogràfiques, fotogràfiques, documentació i detalls sobre els costums històrics de l'entorn de Sant Joan de Penyagolosa. A hores d'ara, aquest informe tècnic es troba en mans de la Generalitat Valenciana, que serà l'encarregada de presentar-lo al Ministeri de Cultura, que al seu torn haurà de traslladar la proposta al Consell de Patrimoni Mundial.

En les pròximes setmanes, està prevista una reunió a Puertomingalvo, junt amb els tècnics de patrimoni del Govern d'Aragó, per a ratificar l'impuls nacional a la candidatura d'ambdues comunitats autònomes.