Diputació avança en la rehabilitació del Castell de Xivert

Diputació avança en la rehabilitació del Castell de Xivert
24 de Maig de 2019

La Diputació de Castelló incorpora la consolidació, restauració i posada en valor del Castell de Xivert al seu compromís amb la recuperació del patrimoni com a actiu i generador d'oportunitats al territori

24 de maig de 2019. La Diputació de Castelló incorpora la consolidació, restauració i posada en valor del Castell de Xivert al seu compromís amb la recuperació del patrimoni com a actiu i generador d'oportunitats al territori. Així, el president de la Diputació, Javier Moliner, s'ha desplaçat fins al castell per a conéixer el bon ritme de les obres promogudes per la pròpia Diputació i cofinançades per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Les actuacions s'emmarquen dins de l'Objectiu Temàtic 6, que procura conservar i protegir el medi ambient i promoure l'eficiència dels recursos.

L'actuació, que ha suposat una inversió de 93.828 euros, ha permés la recuperació d'un tram de la muralla que tanca l'aljama, l'antic poblat islàmic i morisc que formava part del conjunt fortificat i continuar amb el treball que la Diputació està fent amb el projecte ‘Territori Templer’ per a donar a conéixer el llegat templer a la província com dinamitzador turístic.

El president de la Diputació, Javier Moliner, s'ha reunit amb l'alcalde del municipi i diputat provincial, Francisco Juan Mars per a conéixer els detalls d'aquesta important actuació a favor del patrimoni cultural i històric de la província. “Durant aquests anys hem pretés que el patrimoni històric de la nostra província adquirira tot el valor que tenia. Ha estat una obsessió demanar fons de totes les institucions per a intentar que els nostres castells lluïsquen amb l'esplendor que mereixen, i avui ací en el Castell de Xivert és un plaer comprovar com les obres avancen a bon ritme, amb fons europeus, amb fons propis de la Diputació, intentant que allò que hem pogut conservar dels nostres avantpassats puguem deixar-ho en moltes millors condicions”.

És per això que Moliner ha destacat que “Castelló és terra de castells, terra de fortaleses defensives, d'espais templers com aquest que, sens dubte, suposaran no sols un motiu d'orgull d'allò que hem sigut, sinó una oportunitat i un recurs perquè en el futur el turisme s'assente sobre un patrimoni cultural i una història de llegenda com la que té la vida templera a la província de Castelló”.

Cal tindre en compte l'atenció amb què s'han realitzat aquests treballs de rehabilitació, perquè s'han fonamentat en el respecte als principis d'autenticitat i de rigor històric, d'interdisciplinarietat, de mínima intervenció, de reversibilitat i també de difusió al públic, a fi de donar-la a conéixer als visitants per a millorar el coneixement en general del castell.

Descripció de les obres

Els treballs s'han desenvolupat en dues vessants complementàries. D'una banda l'arqueològica, amb la realització d'excavacions, investigacions i estudis que han permés descobrir dos elements que romanien ocults per terra i runes: una antiga torre de protecció d'una de les entrades al poblat i un forn adossat a la muralla amb una ximeneia embotida en ella. Per la part constructiva, s'ha procedit al sanejament, neteja, estabilització, consolidació i restauració del tram de l'estructura murària que delimitava l'aljama, tant en l'obra de maçoneria com en la de tàpia de terra, que era la més deteriorada pel pas del temps.

El resultat de la intervenció millora la comprensió d'aquesta part del castell en haver-se consolidat i deixat a la vista, tant la torre com el forn, encara que les actuacions haurien de continuar ja que encara queden per investigar molts aspectes del coneixement de la història i de la construcció d'un castell tan significatiu com és aquest de Xivert.


 

A això cal afegir la inversió en senyalística que enguany s'ha instal·lat en el castell, dins del projecte 'Castelló Territorio Templer' que la Diputació està duent a terme a les poblacions que al seu dia van pertànyer a l'Orde del Temple, per a recuperar i divulgar el ric patrimoni templer de la província.


 

El patrimoni com una oportunitat de futur per als pobles

Aquesta actuació forma part de la inversió addicional de 2,4 milions d'euros per part de la Diputació als Fons Feder com a part d'aqueix compromís del Govern provincial per la recuperació de patrimoni amb l'objectiu d'impulsar millors oportunitats turístiques i de futur als municipis de la província.


 

Amb aquesta nova injecció inversora, el Govern provincial consolida el seu lideratge en restauració i posada en valor del patrimoni castellonenc, després d'haver-hi invertit des de 2011 entorn de 10 milions d'euros.

“Des del Govern provincial volem continuar liderant la inversió en patrimoni a Castelló perquè ens defineix, ens uneix, ens fa créixer i ens fa sentir orgullosos”, ha indicat el president.

La singularitat del castell de Xivert radica en que és l’únic assentament morisc que hi ha a Castelló fora de la Serra d'Espadà i va ser habitat fins a l'expulsió dels moriscos en 1609, moment en què el lloc a pesar dels diversos intents per repoblar-lo, es queda abandonat.