Diputació ampliarà les seues Escoles Matineres a favor de la conciliació

Diputació ampliarà les seues Escoles Matineres a favor de la conciliació
22 de Febrer de 2019

La Diputació ampliarà les seues Escoles Matineres a favor de la conciliació en el medi rural com a part del seu programa Repoblem

21 de febrer de 2019. La Diputació ampliarà les seues Escoles Matineres a favor de la conciliació en el medi rural com a part del seu programa Repoblem. Així, després de constatar l'èxit d'aquest servei que presta a municipis de menys de 10.000 habitants, el Govern provincial crearà nou Escoles Matineres noves enguany fins a aconseguir la xifra de 32 a tota la província. A hores d'ara són ja 23 centres escolars de xicotets municipis de l'interior que presten aquest servei a les famílies, consolidant-se com un important recurs per la conciliació familiar i laboral en el medi rural que està tenint una excel·lent acollida.


 

La diputada d'Acció Social, Elena Vicente-Ruiz, ha explicat que “generem serveis per a promoure que més famílies amb fills i filles xicotets es queden als pobles de l'interior. Ja hem publicat les bases perquè els col·legis interessats puguen acollir-se a aquest servei que incorpora un important recurs per a les famílies amb xiquets i xiquetes. I és que entre les peticions que més ens arriben de les alcaldies de pobles xicotets per a mantindre la seua població, està la del manteniment dels xiquets i xiquetes als pobles, perquè fins ara els col·legis no comptaven amb aquest important recurs que facilita que els pares i les mares vagen a treballar abans de deixar els fills i filles al col·legi”.


 

D'aquesta manera, els 23 municipis que ofereixen el servei d'Escola Matinera des de 2017 són: Benlloc, Sant Mateu, les Coves de Vinromà, Traiguera, Canet lo Roig, Sant Jordi, Cervera del Maestre, les Useres, Vilafamés i San Rafael del Río, als que s'han sumat en aquest curs 2018/2019: Villahermosa, la Serra d'en Galceran (els Ibarsos), la Pobla Tornesa, Costur, Moncofa, Llucena, la Jana, Cortes de Arenoso, Sant Vicente de Piedrahita, Atzeneta del Maestrat, Tales, Càlig i Alcossebre (Alcalà de Xivert).


 

És per això que la diputada ha assegurat que “la nostra aposta per igualar les oportunitats a tot el territori provincial es tradueix en més serveis als pobles que ajuden les famílies a no haver de deixar-los per a tindre una vida laboral de qualitat. Aquestes escoles matineres estan ajudant a fer que desenes de famílies dels pobles més xicotets puguen conciliar la seua vida laboral sense haver d'emportar-se els xiquets i xiquetes a ciutats més grans i mantenint l'alumnat en els col·legis dels seus pobles. A partir del nou curs 2019/2020, des del pròxim mes de setembre, seran nou pobles més els que compten amb aquest servei”.


 

En aqueix sentit, Vicente-Ruiz ha assegurat que “en les valoracions que realitzem entre les AMPAS percebem que els padres i mares i els xiquets i xiquetes estan molt satisfets amb aquest nou servei. La acollida ha estat espectacular i és per això que ja des del passat mes d'octubre hem duplicat els municipis beneficiaris i fomentarem la seua implantació a més pobles”.


 

De fet, tal com ha destacat la diputada “entre les valoracions dels pares i mares tothom coincideix amb la qualitat del servei, amb la millora en l'adquisició de material que ha suposat per als centres i també amb l'ajuda que els genera al seu dia a dia als seus pobles comptar amb aquest servei per a conciliar la seua vida familiar i laboral”.


 

Més inversió per a un millor servei

El compromís de la Diputació de frenar la despoblació de l'interior es tradueix en treball i pressupost, com el que destina a les Escoles Matineres que manté aquest servei a municipis de menys de 10.000 habitants.


 

Cal assenyalar que la inversió de la Diputació per al manteniment d'aquest servei d'Escoles Matineres amb la contractació del personal i l'adquisició de material a través de les AMPAs dels centres educatius va ser de 125.380 euros durant 2018.


 

123 centres #Repoblem d'atenció a xiquets i xiquetes i persones majors

La Diputació de Castelló aconseguirà enguany la implantació de 123 centres per a l'atenció de xiquets i xiquetes i persones majors als pobles més xicotets com a part del seu programa per a revertir la despoblació, Repoblem. Amb aqueix important grau de desenvolupament de les seues actuacions a favor de les oportunitats dels pobles amb menys recursos, el Govern provincial aconseguirà que els seus serveis contra la despoblació s'instal·len ja a 81 municipis de menys de 10.000 habitants, incidint especialment en els més menuts. És precisament la gran capacitat d'abast del treball de la Diputació a pràcticament tot el territori rural de la província el seu factor més valuós.