Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Dia Mundial de l'Esclerodèrmia

Dia Mundial de l'Esclerodèrmia

19 de juny. La Diputació de Castelló treballa per a reforçar la campanya de sensibilització que l'Associació d'Esclerodèrmia de Castelló (ADEC) ha iniciat per a ajudar tant les persones malaltes com a les famílies. Es tracta d'un problema greu que genera un especial desemparament en les persones que pateixen aquesta malaltia ja que, a l'estar catalogada com rara, pateixen tant durant el tractament com en el període que passa fins que finalment es pot diagnosticar.

Elena Vicente-Ruiz, diputada d'Acció Social, ha garantit el suport del Govern provincial “perquè la nostra obligació és ajudar i estar al costat de les associacions i col·lectius que ajuden persones amb tot tipus de dificultats”. De fet, el Govern provincial ha tret enguany una línia de subvencions a programes d'entitats prestadores de serveis socials, entre les que està ADEC, per un total de 320.000 euros.

Per la seua banda, Juan Carlos González Coll, president d'ADEC, ha destacat la importància de “sensibilitzar tota la gent de la província sobre una malaltia rara, que afecta especialment les dones d'entre 30 i 50 anys”. González Coll ha explicat que és fonamental l'ajuda de tots, com la que rebem ininterrompudament des de la Diputació de Castelló, per a desenrotllar programes que permeten conscienciar la societat i recolzar les persones malaltes i les seues famílies perquè se senten més protegides”.

La taula informativa amb motiu del Dia Mundial de l'Esclerodèrmia s'instal·larà el dia 27 de juny en la plaça Major, davall els porxos de l'Ajuntament de Castelló, de 9.30 a 13.30 hores. El president d'ADEC ha explicat que s'avança dos dies, el 29 de juny és el dia oficial, perquè no coincidesca amb la festivitat de Sant Pere.

Una malaltia que afecta la pell i òrgans vitals

L'esclerodèrmia és una malaltia que afecta especialment la pell, però també en la seua forma generalitzada o sistèmica, els òrgans interns com ara pulmons, cor, renyons, esòfag, vasos sanguinis o articulacions. Els teixits o òrgans afectats es tornen durs i fibrosos, impedint que funcionen de forma eficaç, posant en risc el pronòstic funcional i vital de la persona malalta. Aquesta malaltia pot provocar diferent tipus de discapacitat i, inclús, la mort.