Designats els membres del Consell de Governança Participativa

Designats els membres del Consell de Governança Participativa
17 de Maig de 2018

La Diputació de Castelló avança en la seua aposta per la participació ciutadana i la transparència amb la designació de la representació de les associacions i entitats ciutadanes que queden integrades en el seu Consell de Governança Participativa.

17 de maig.La Diputació de Castelló avança en la seua aposta per la participació ciutadana i la transparència amb la designació de la representació de les associacions i entitats ciutadanes que queden integrades en el seu Consell de Governança Participativa. La Federació de Cases Regionals de Castelló, l'Associació Amics de la Poesia (ALCAP) i la Colla Abadejo, han estat designats formalment després d'haver mostrat el seu interés en la consulta realitzada per la Diputació i complir amb els requisits establits en els articles 14 i 15 del Reglament del Consell Provincial de Governança Participativa aprovat recentment pel Ple de la corporació.

A l'acte de designació ha assistit el vicepresident primer i diputat de Participació, Vicent Sales, qui els ha felicitat i explicat els compromisos que ha adquirit la institució provincial amb la posada en marxa d'aquest òrgan participatiu. “La implicació de la societat organitzada en els assumptes públics contribuirà, sens dubte, a enriquir l'acció del Govern i la dotarà d'eficàcia, però, alhora, aquest dret ciutadà ajudar a generar un equip de govern més exigent i de més qualitat”.

Cal tindre en compte que el Consell de Governança Participativa és l'instrument fonamental de què disposa la Diputació Provincial de Castelló per a integrar l'aportació de la societat civil en les seues polítiques públiques. El Consell de Governança com a òrgan consultor i de participació és un element més en el procés de la innovació pública que ha posat en marxa la institució, en un govern intermedi tradicionalment bolcat en els serveis als ajuntaments de la província per a donar a la seua labor una visió i una legitimitat ciutadana.

Vicent Sales, que actuarà de president del Consell Provincial de Governança Participativa, ha assegurat que “aquest òrgan assumeix, a més, una connexió evident entre participació ciutadana i bon govern, pel fet que unes polítiques que compten amb l'aportació de la societat civil poden atendre millor les demandes col·lectives i ajudar les institucions democràtiques i representatives a conéixer i resoldre millor els problemes que planteja la ciutadania”.

Cal assenyalar que junt amb les tres entitats ciutadanes que s'integren en aquest òrgan participatiu figuren representants dels cinc grups polítics de la Diputació de Castelló; dos representants de la Cimera d'Alcaldies; les quatre federacions provincials d'associacions de veïns; representants d'agents socials i econòmics com la Cambra de Comerç de Castelló, la Fundació Universitat Jaume I – Empresa, i la Fundació Caixa Castelló. També hi ha una representació de les associacions de dones. El Consell té previst constituir-se a finals d'aquest mes després de la designació dels seus membres pel Ple que se celebrarà dimarts que ve dia 22. 

Líders a fer efectiva la participació

La Diputació de Castelló és una de les primeres diputacions espanyoles que ha fet efectiu el seu compromís amb la participació ciutadana amb una Estratègia provincial de governança participativa. 

“Volemcomptar amb totes les aportacions que sumen valor als mecanismes que hem d'establir per a involucrar la ciutadania d'una forma efectiva en la presa de decisions de la Diputació de Castelló. Aquesta estratègia provincial de governança participativa implantarà la participació de forma transversal en totes les àrees de la Diputació, de manera que entenem la participació com un mètode transversal d'elaboració de polítiques públiques integrat en l'organització”, ha explicat el vicepresident.

Així, ha insistit Sales, “estracta de prestar ajuda als 135 municipis i de fer-ho des de la confiança i des de la transparència que faça que tot el món se senta partícip de la nostra gestió de govern”.

En suma, l'Estratègia de governança participativa contempla un total de 21 accions a desenrotllar en 18 mesos,  junt amb altres 26 que podrien adoptar-se en una segona fase.