Castelló s'uneix per a combatre els delictes d'odi

Castelló s'uneix per a combatre els delictes d'odi
La vicepresidenta de la Diputació de Castelló i diputada provincial d'Igualtat, Patricia Puerta, en la inauguració de la jornada ‘Realidades’.
30 d'Octubre de 2022

La vicepresidenta de la Diputació de Castelló i diputada provincial d'Igualtat, Patricia Puerta, ha inaugurat la jornada 'Realidades' on ha destacat que aquest esdeveniment pretén "conscienciar a la societat castellonenca sobre les diferents realitats socials amb les quals es conviu i frenar els discursos d'odi"

La Casa de la Mar, a Castelló, acull durant tot aquest diumenge l'esdeveniment 'Realidades', una trobada per a sensibilitzar a la ciutadania i debatre sobre els delictes d'odi que es donen en els entorns de pobresa, migració i dirigits al col·lectiu LGBTQ+. Es tracta d'una iniciativa de la Diputació de Castelló, que compta amb la col·laboració de l'agència Respira Comunicació i amb el suport dels ciutadans i ciutadanes de la província que han acudit a l'esdeveniment durant el matí a celebrar la diversitat.

La vicepresidenta de la Diputació de Castelló i diputada provincial d'Igualtat, Patricia Puerta, ha estat l'encarregada d'inaugurar la jornada destacant que aquest esdeveniment pretén "conscienciar a la societat castellonenca sobre les diferents realitats socials amb les quals es conviu i frenar els discursos d’odi”.

Conèixer les realitats socials amb les quals convivim

Realitats, que continua fins a les 23.00 d'aquesta nit, compta amb Isabela Ruiz, actriu, ballarina i mestra d'educació especial, i amb Josemola, periodista, escriptor i mestre d'estudis LGBTQ+, per a guiar l'esdeveniment, que ha començat amb una sessió de ioga, presa de consciència i meditació dirigida per Roberto Regal, professor de ioga i CEO de Respira Comunicació.

La programació inclou la participació de públic infantil i juvenil, que durant el matí han estat els protagonistes gaudint d'un taller de pintura i un taller de polseres diverses a càrrec de CLGS (Col.lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals de la Safor), a més de la performance Fruit&LoveTatoo, una activitat duta a terme per Martín Moltó i Ana Banana que a través de la tècnica del tatuatge convida a la gent a realitzar tatuatges sobre la pell de taronges i mandarines facilitades per Cítrics Pellicer, i reflexionar sobre els estereotips. 

El gruix de la jornada l'ocupen les tres taules de debat i la reflexió del grup d'experts que participen en elles. En la primera, 'Pobresa a la província de Castelló', a més de la projecció dels curtmetratges #Contralapobreza, de EAPN ES (European Anti Poverty Network España) i 'Jo no soc trapella' de la Fundació Secretariat Gitano, s'ha debatut entorn dels reptes i responsabilitats que els cossos de seguretat, les diferents institucions públiques i privades, i la societat en general, tenen per a poder pal·liar la pobresa. En aquesta taula han participat Núria Tendeiro, directora de la xarxa EAPN CV (European Anti Poverty Network Comunitat Valenciana); Kilian Zaragozá, CEO i fundador de la plataforma NARIA (Ningú Sense La seva Ració Diària) i Francisco García Carmona, sotsoficial major de la Guàrdia Civil de Castelló.

La segona taula, 'La Migració a Castelló', ha començat amb la projecció del curtmetratge documental 'Guiones sin papeles' dirigit per Noureddine El Attab i produït pel Negociat de Convivència Social i Interculturalitat-Ajuntament de Castelló. En aquesta taula s'han exposat diferents perspectives que tenen en comú la lluita conjunta per a detectar, condemnar i frenar les discriminacions cap a les persones migrants. Tot això, amb dades i valoracions aportades per Valentina Lema, mediadora Intercultural del Negociat de Convivència Social i interculturalitat-Ajuntament de Castelló; Andrea Revert, tècnica del Projecte Incidents discriminatoris/delictes d'odi en ACCEM, Alfonso Aranda i Diego Ángel Heredia, guàrdies civils pertanyents a EDATI, l'equip d'atenció a l'immigrant de la Guàrdia Civil i la moderació deRomary Vaamonde, CEO del Telar, consultoria d'innovació social.

L'última taula de debat, sobre els delictes que es cometen contra les persones del col·lectiu LGBTQ+, tindrà lloc a les 18.30. Començarà amb la projecció del curtmetratge documental 'Better Days', de Fran Herrero i continuarà amb un format de xerrada/entrevista realitzada per Josemola a Nerea Flores Gómez, estilista i persona que ha viscut en primera persona les conseqüències de les manifestacions d'odi, a la qual se sumaran les aportacions de Diego Morente, Policia Local en la Unitat LGBTQ+ de Castelló.

En un pla més festiu, el matí ha culminat amb l'actuació del grup AR-Latin, interpretant grans èxits de la música llatina i continuarà aquesta nit, després de la lectura del manifest 'Realitats', amb l'espectacle Queer Kansas Party i el xou drag de La Paca ConPelos, Eco Delantro i La Niña Delantro.