L' alimentació en el Mediterrani antic 2022


L' alimentació en el Mediterrani antic

Dijous 26 y divendres 27 de juliol de 2018

Alimentación en el Mediterráneo Antiguo

Presentació del curs

El curs presenta el tema de l'alimentació en els diferents pobles mediterranis de l'Antiguitat, és el cas de l'egipci, el grec, el fenici-púnic, l'iber, el romà. Una alimentació entesa àmpliament des de la perspectiva econòmica i social que comporta el fet fisiològic d'ingerir nutrients per l'èsser humà. Des dels productes alimentaris i els utensilis culinaris i de presentació, des de les relacions socials que comporta el control i el compartir el menjar, fins a les estructures econòmiques i les tècniques de producció que es necessiten per a cobrir les necessitats d'alimentació d'un grup humà en un espai i un temps concret que marcaran una forma d'alimentar-se creant una dieta pròpia que perdurarà durant segles, són els aspectes que es tractaran en les diferents conferències que s'imparteixen en el curs.


Usa las teclas izquierda y derecha para navegar entre pestañas.

Dijous 26 de juliol

8’30 h: Recepció de les persones participants
9’00 h: Inauguració del curs, a càrrec dels directors i autoritats.
9’30 h: “La alimentación en Egipto ”
Dr. José Lull García. Universitat Autònoma de Barcelona. 
11’30 h: Descans
12’00 h:   "No sólo tortas: la alimentación en el mundo fenicio-púnico".
Dr. Carlos Gómez Bellard. Universitat de València.
14'00 h: Descans
16'00 h: “Entre atletas y pitagóricos: alimentación y “diaita” en la antigua Grecia”
Dr. David Hernández de la Fuente. Universidad Complutense de Madrid.
18’00 h: “La alimentación en el mundo ibérico”
Dr. Arturo Oliver Foix. Servei d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació de Castelló. 

Divendres 27 de juliol

9’00 h: “La alimentación en el mundo romano”
Dr. Juan José Ferrer Mestre. Universitat Jaume I de Castelló.
10’30 h: "El vino y la miel en la Antigüedad"
Dr. Josep Benedito Nuez. Universitat Jaume I de Castelló.
12’00 h: Descans
13’00 h: “Pesca y salazones en el Mare Nostrum”
Dr. Dario Bernal Casasola. Universitat de Cadis
16'00 h: Desplaçament al molí de l’Oli de Cervera del Maestre.
16'30 h: “El aceite y el pan en la Antigüedad ”
Drª. Isabel Bonora Andújar. Museu del Louvre de París.
18’00 h: Visita al molí de l’Oli
 
20'00 h: Clausura del curs

cocina romana

Direcció del curs


  • Dr. Arturo Oliver Foix. Museo de BB.AA. de Castellón
  • Dr. Juan José Ferrer Maestro. Universitat Jaume I Castelló


Organitzan:

  • Museu de Belles Arts de Castelló
  • Antiqua. Historia Antiqua y Arqueologia. Universitat Jaume I



            



Col·laboren: 

  • Diputació de Castelló
  • Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Benicarló
  • Societat Castellonenca de Cultura


                                

Bulletí d'inscripció

Realitzar pagament telemátic punxant en aquest enllaç

Matrícula: 20€

Remetre el butlletí d'inscripció a:

  • Adreça postal: Museu de BB.AA. de Castelló Av.  dels Germans Bou, 28 12003 Castelló de la Plana
  • Telèfon: 964 727 500 Fax: 964 727 521
  • Correu electrònic: arqueologia@dipcas.es

Termini: Fins al 15 de juliol.

Certificats

  • L'organització expedirà un certificat d'assistència de 20 h.
  • El CEFIRE expedirà el corresponent certificat als i a les docents inscrits. 
  • Activitat reconeguda per la UJI amb un crèdit de lliure configuració per al seu alumnat


Grecia

Centre Cultural Convent de Sant Francesc. MUCBE

Calle La Pau, 2

12580 Benicarló (Castelló) 

Iberico