El Consell Nacional de Transparència avala l'aposta estratègica de la Diputació en transparència

El Consell Nacional de Transparència avala l'aposta estratègica de la Diputació en transparència
10 d'Octubre de 2017

El Consell Nacional de Transparència i Bon Govern avala l'aposta estratègica de la Diputació de Castelló en transparència per a ser més útil a la ciutadania de la província.

10 d'octubre. El Consell Nacional de Transparència i Bon Govern avala l'aposta estratègica de la Diputació de Castelló en transparència per a ser més útil a la ciutadania de la província. El president del Govern provincial, Javier Moliner, ha presentat avui junt amb el representant del Consell i subdirector general de Transparència i Bon Govern, Javier Amorós, el segon volum de la Guia de la transparència que se centra en el dret d'accés a la informació pública municipal.

Moliner ha explicat que “es tracta del segon volum d'una eina que ja ha demostrat la seua utilitat per a ajudar les administracions públiques de la província a ser més útils i eficients. La confiança entre Administració i societat només pot funcionar si som capaços de retre comptes a la ciutadania sobre cada euro del nostre pressupost, donar exemple amb l'honestedat de càrrecs públics i compartir de forma més fàcil tota aquella informació que puga ser útil per a la gent”.

En aquest sentit, el president ha assenyalat que “és un orgull que el Consell Nacional de la Transparència avale l'aposta d'aquesta casa per ser cada dia més útil a la ciutadania”.

El subdirector general de Transparència i Bon Govern, Javier Amorós, ha posat en valor aquest nou pas de la Diputació de Castelló “amb una guia que vetla per la implantació de la transparència en els ajuntaments a l'hora d'atendre les peticions de la ciutadania, quan no troben el que busquen en el portal de la transparència. És fonamental aquest treball que està fent la Diputació perquè aquesta guia que avui presentem és un instrument molt valuós per a avançar en la cultura de la transparència, clau per a generar en la ciutadania confiança i afecció per l'Administració”.

Cal assenyalar que la publicació de la Diputació es produeix després d'aconseguir, coincidint amb la publicació del primer volum, que pràcticament tots els ajuntaments de la província tinguen ja portal de la transparència.

Fer de Castelló una província 100% transparent

Fruit de l'esforç de la Diputació per aplicar la transparència al funcionament diari de l'Administració, avui quasi tots els municipis de menys de 20.000 habitants, 123 dels 127 (els quatre restants tenen les seues pròpies eines) ja ofereixen gràcies a la Diputació, el millor servei públic a la seua població a través dels portals de transparència.

En aquest sentit, el president Moliner ha explicat que “treballem de la mà del Govern i de la Generalitat perquè els portals de transparència arriben a tots els municipis de la província, especialment als que més necessiten d'aquesta assistència per ser pobles xicotets i amb menys recursos administratius, tècnics i econòmics. A més, centenars de tècnics i polítics municipals han tingut l'oportunitat de formar-se en la matèria gràcies a les jornades de formació que hem efectuat l'últim any per tota la geografia provincial. Però no ens conformem, volem continuar treballant per una Administració més útil i aquesta guia és un bon exemple d'això”.

La transparència, clau del govern de Moliner

La transparència és una de les claus estratègiques del Govern provincial de Javier Moliner, i és per això que des de fa sis anys la Diputació de Castelló ha incorporat al seu funcionament diari fites importants per a l'accessibilitat de la informació per a la ciutadania de la província.

“Treballem en l'obertura permanent de nous canals de diàleg amb la gent. Ho vam fer amb la creació del Portal de transparència, un servei públic, però també un bon motiu per a exigir-nos més com a servidors públics. Perquè entenem la transparència com a part de l'ADN del Bon Govern, i no com quelcom que està de moda, invertir en transparència és aportar major valor a la societat i millorar la qualitat democràtica de la ciutadania”.

En aquest sentit, la Diputació de Castelló ha estat pionera en la celebració de les cimeres d'alcaldies, els debats sobre l'estat de la província, la retransmissió de plens i licitacions de contractes online, en l'obertura de canals de diàleg i consens amb la ciutadania i els grups polítics, a definir polítiques de Bon Govern o a fer públics els sous i les agendes dels polítics que representen la institució.