Dia de la Província

Dia de la Província

 
 
cartel
garcia moliner

Alta Distinció: Federico García Moliner

Nascut el 4 de març de 1930 a la població castellonenca de Borriana. Va estudiar batxillerat a l'Institut Francesc Ribalta de Castelló de la Plana, per a llicenciar-se posteriorment en ciències físiques per la Universitat Complutense de Madrid (obtenint el premi «González Martí» al millor estudiant de física) i doctorar-se en 1958 per la Universitat de Cambridge i en 1960 per la Complutense.

García Moliner va iniciar la seua carrera professional en el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), per a traslladar-se ràpidament a la Universitat estatunidenca d'Illinois, on va ser professor durant tres anys. Al seu retorn al CSIC, va continuar els seus treballs en física de l'estat sòlid (camp en el qual va ocupar un important paper desenvolupant una escola espanyola d'investigació que prompte va arribar a un gran nivell internacional), estudiant les propietats de la matèria sòlida a partir dels seus àtoms, camp on és considerat una autoritat mundial.

En 1992 va ser guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica per les seues contribucions a la física de l'estat sòlid.

Actualment, García Moliner és catedràtic de ciència contemporània a la Universitat Jaume I de Castelló, on continua el seu estudi sobre estructures semiconductores quàntiques.

LLANEZA

Mèrit Esportiu: José Manuel Llaneza Durá (a títol pòstum)

José Manuel Llaneza (Puçol, 20 de juliol de 1948) és un dels grans artífexs de la brillant història del Villarreal CF. El directiu valencià va exercir com a gerent, conseller delegat i vicepresident durant els seus 29 anys vinculat al club.

Gràcies al bon fer de José Manuel Llaneza, naixia un nou projecte que, amb la arribada de Fernando Roig, aspirava al que en aquell moment semblava impossible: ascendir a Primera Divisió. Tal com va fer Font de Mora, Roig va depositar tota la seua confiança en Llaneza, perquè continuara portant les regnes del Villarreal CF.

Amb Llaneza en la directiva grogueta, el Villarreal CF va aconseguir el reconeixement internacional a base d'èxits esportius. El títol de la UEFA Europa League assolit a Polònia (2021) va ser el fermall d'or a l'excel·lent trajectòria del club i la culminació del projecte de la família Roig i José Manuel Llaneza. Entre els seus grans assoliments també figura dos semifinals de la UEFA Champions League (2006 i 2022) i un subcampionat de La Liga (2008).

​L'aportació de José Manuel Llaneza al Villarreal CF transcendeix amb escreix el pla esportiu. Amb el seu impecable treball i fidel dedicació al llarg de la seua immaculada trajectòria al Villarreal, José Manuel Llaneza es va guanyar el respecte, l'afecte i l'admiració del món del futbol. La seua gran labor va ser reconeguda en innombrables ocasions. Va rebre la Insígnia d'Or del Villarreal CF en 2016, la Medalla d'Or de la Federació de Futbol.

adfad

Mèrit de les Arts: Museu d'Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés.

El Museu d'Art Contemporani Vicente Aguilera Cerní de Vilafamés està situat en el Palau del Batlle, palau del gòtic civil construït a mitjan segle XV i reformat en el segle XVIII. Va ser fundat i dirigit pel crític d'art Vicente Aguilera Cerni en 1970. Després de la seua defunció el director executiu és el crític d'art José Garnería. Actualment la directora executiva és Rosalía Torrent Esclapés.

El Museu compta entre els seus fons amb unes cinc-centes obres, que abasten moments concrets de la producció artística que van des de finals dels anys vint fins als nostres dies.

A les sales del Museu es poden apreciar les mostres dels diversos corrents artístics, iniciant el seu recorregut amb la renovació artística valenciana dels anys vint amb escultures de R. Boix, T. Ballester, a les quals se suma la important contribució de J. González, A. Sánchez, H. Goetz, J. Renau i J. Miró. L'obertura de l'art espanyol dels cinquanta compta amb la representació de M. Gil, integrant del grup Parpalló; el realisme social de Genovés i Canogar, les propostes realistes de l'Equip Crònica i Equip Realitat, Boix, Heras, etc.

​D'entre les obres de tall informalista destaquen les de L. Muñoz, S. Soria, etc., completant el cicle les poètiques de Vento, Barjola, Quero, F. Baró i Nassio. Els corrents constructivistes compten amb les obres de Sempere, Michavila, Yturralde, etc., així com de Le Parc, Luc Peire, etc. Els expressionismes figuratius i abstractes es manifesten amb les obres de Mathieu, Schneider, Vedova,... sense oblidar els valencians Mompó, Teixidor i Valdés. L'itinerari conclou amb les últimes tendències artístiques destacant les escultures i pintures.

adfad

MÈRIT SOLIDARI: Càritas Diocesana de Segorbe-Castelló

Càritas Internationalis és una organització pertanyent a l'Església Catòlica que agrupa 165 organitzacions nacionals d'assistència, desenvolupament i servei social. Es dedica al combat contra la pobresa, l'exclusió, la intolerància i la discriminació. Habilita persones amb menys recursos a participar en els assumptes que afecten directament les seues vides i intercedeix per ells en fòrums tant nacionals com internacionals. A més, brinda ajuda a persones en risc d'exclusió social, donant-los llar per alguns dies, aliments i serveis bàsics de salut.

En el cas de Càritas Diocesana de Segorbe-Castelló, des dels seus inicis com a Secretariat de Caritat comarcal a les zones del Palància i del Millars fins a l'actualitat, ha constituït un agent importantíssim de solidaritat social a la nostra província i de suport a totes aquelles persones que més ho han necessitat, des del reconeixement com a éssers humans dotats de dignitat.

Càritas Diocesana de Segorbe-Castelló no tanca cap de les seues portes i dona una resposta ràpida a les necessitats socials emergides amb iniciatives noves i imaginatives per a no deixar ningú al marge o desatés.

adfa

Mèrit Innovador: María Jesús Vicent Docón

​La professora María J. Vicent (1973 Vila-real, Espanya) és coordinadora de l'Àrea de Teràpies Avançades i cap del Laboratori de Polímers Terapèutics al Centre d'Investigació Príncep Felip (CIPF, València). És responsable del node Valencià de descobriment de fàrmacs en l'ERIC EU-Openscreen. Membre del comité estratègic i coordinadora de l'Àrea de Salut en l'Agència Valenciana d'Innovació (AVI) i membre del comité de direcció de la ‘Controlled Release Society (CRS)’.

El seu grup d'investigació ha estat finançat per subvencions tant nacionals (incloent-hi La Caixa Health Research Foundation-NanoPanther) com a europees (amb diverses ERANETs actuant com a coordinadora, ERC-Co-Grant-MyNano i ERC-PoC-Polymmune), així com projectes de co-desenvolupament amb la indústria. És co-autora de més de 135 articles científics (>6900 cites, h-index 43), àmpliament convidada a donar ponències en conferències internacionals. És a més co-inventora d'11 patents, 4 d'elles llicenciades a la indústria farmacèutica, tres d'elles en explotació, i co-fundadora de ‘Polypeptide Therapeutic Solutions (PTS) SL’ en 2012.