Territori Templer

Territori Templer
11 d'Abril de 2017

El Govern provincial vertebra sota la marca 'Territori templer' una vintena de recursos patrimonials a tota la província

11 d'abril. La Diputació convertirà el llegat dels templers en un reclam turístic i cultural de primer nivell per a la província. Sota la marca 'Territori templer', el Govern provincial vertebrarà “un itinerari estratègic que, seguint les empremtes que l'Orde del Temple va deixar a Castelló, construirà un nou camí d'oportunitats per a la nostra província, des de la costa fins a l'interior”.

El vicepresident primer i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha presentat aquest matí acompanyat pel vicepresident de Turisme, Andrés Martínez, un nou producte provincial “nascut des del convenciment que la història, i l'excels patrimoni que atresoren els nostres pobles, és el millor recurs de què disposem per a construir un present i futur replet d'oportunitats socials i econòmiques per als nostres pobles”.

Així, dins del full de ruta marcada per Moliner a l'hora de liderar el desenvolupament i impuls del territori, igualar oportunitats i fer de la divulgació del patrimoni un element estructural d'aquesta política, 'Territori templer' unirà 21 recursos patrimonials castellonencs vinculats a l'Orde del Temple sota un recorregut “d'una innegable importància cultural i amb una projecció turística notable”.

Un recorregut per 12 municipis

En aquesta línia, el vicepresident provincial ha explicat que la ruta unirà “des de la costa fins a l'interior, i viceversa, fins a 12 municipis castellonencs fent del turisme i la cultura dos dels principals motors de creixement i desenrotllament per a la província”.

Així, el vicepresident primer del Govern provincial ha explicat que la proposta està “dissenyada per a afavorir la mobilitat costa-interior, a través d'una xarxa d'itineraris turístics i culturals que permetran que les visites coneguen el vast patrimoni provincial connectat, com a eix de la ruta, amb el principal referent turístic de la nostra província com és el Castell de Peníscola”.

Respecte d'això, Sales ha detallat que aquesta “ambiciosa ruta provincial es troba ja en fase d'implantació i prompte serà una realitat completa que descobrirà a les nostres visites el pas d'aquesta mítica orde per Castelló”. Per a això, s'han senyalitzat ja els dos municipis que actuen com a punt de partida de la ruta, amb Peníscola al litoral i Culla a l'interior, així com Alcalà de Xivert, on es troba un dels elements arquitectònics més importants de la ruta, el Castell de Xivert, cap de la comanda temperaria en 1243.

Junt amb ells, el 'Territori templer' estarà integrat inicialment per elements històrics de Santa Magdalena de Polpís, la Salzadella, Albocàsser, Ares del Maestrat, Benassal, les Coves de Vinromà, Vistabella del Maestrat, Atzeneta del Maestrat i Borriana.

“Aquesta ruta és un viatge entre la història i la llegenda que traslladarà les visites a la baixa edat mitjana, quan els pobles castellonencs van pertànyer a l'orde militar del Temple, però també un mitjà per a conduir els nostres pobles cap a un futur amb més oportunitats”, ha conclòs Sales