Moliner demana avantatges fiscals per a les empreses del món rural contra la despoblació

Moliner demana avantatges fiscals per a les empreses del món rural contra la despoblació
20 d'Abril de 2018

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha demanat avantatges fiscals per a les empreses del món rural i implicació de totes les administracions per a generar noves oportunitats i lluitar contra la despoblació. I és que el president provincial ha donat veu aquesta vesprada al problema de la despoblació rural en el Congrés dels Diputats a l'exposar el programa Repoblem com a exemple de bones pràctiques i referent nacional en aquesta problemàtica que afecta bona part del territori rural espanyol i molt especialment al de l'interior de la província de Castelló. 

19 d'abril.El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha demanat avantatges fiscals per a les empreses del món rural i implicació de totes les administracions per a generar noves oportunitats i lluitar contra la despoblació. I és que el president provincial ha donat veu aquesta vesprada al problema de la despoblació rural en el Congrés dels Diputats a l'exposar el programa Repoblem com a exemple de bones pràctiques i referent nacional en aquesta problemàtica que afecta bona part del territori rural espanyol i molt especialment al de l'interior de la província de Castelló. 

Ha estat com a ponent en els Fòrums APAMA 4.0 (Fòrums d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient 4.0) organitzats pel Grup Parlamentari Popular davall el títol 'Els reptes del desenvolupament rural. Territoris rurals intel·ligents'.

“La despoblació rural mereix una actuació immediata i un consens polític i social unànime”. Amb aquesta rotunditat s'ha referit el president Moliner a la problemàtica que pateix el 86% dels pobles de la província de Castelló que compten amb menys de 5.000 habitants, 19 d'ells menys de 100.

En aquest sentit, Moliner ha assegurat que “és vital sensibilitzar la ciutadania d'aqueste problema, al sector públic i privat, perquè estem equivocats si pensem que la despoblació és només un problema dels pobles. També ho és de les ciutats. Perquè tots tenim orígens en algun poble i volem continuar anant i conservar el seu patrimoni, tradicions i història per a les generacions futures”. 

En aquest sentit, Moliner ha fet referència, també com a president de Partenàlia, a la necessitat d'activar solucions globals que milloren un problema global que afecta bona part de les províncies espanyoles i europees, “amb una implicació política unànime des d'una governança multinivell des de tots els nivells de l'Administració”. 

La major inversió de la història contra la despoblació

En la seua exposició, Moliner ha explicat com a exemple de bones pràctiques que el Govern provincial de Castelló destinarà aquest 2018 una xifra d'inversió estimada en 30 milions d'euros (el 21% del seu pressupost) a iniciatives encaminades a consolidar població a la província a través de #Repoblem, el seu eix prioritari aquesta legislatura, “perquè creiem en els nostres pobles i els defendrem a ultrança perquè els que trien viure en ells no es queden arrere. Repoblem és l'incentiu que necessiten molta de la nostra gent que tria quedar-se a viure als nostres pobles”.

Entre les polítiques empreses per la Diputació de Castelló contra la despoblació, Moliner ha explicat les ajudes a la natalitat a municipis de menys de 1.000 habitants, la millora de la qualitat de vida i foment de la conciliació amb les unitats de respir familiar i les escoles matineres, les beques a informadors turístics o el servei de banda ampla d'Internet amb el Pla Wifi-135. També les iniciatives encaminades a la creació d'ocupació a través de l'activitat dels cinc centres CEDES dels que disposa la Diputació a l'àmbit rural castellonenc.

Reforçar les diputacions com a grans aliades del món rural

Entre les conclusions, Moliner ha exposat als governs provincials com a grans aliats del desenvolupament rural i la pervivència dels pobles.

“Somles administracions més pròximes als pobles i les que de forma més eficient i àgil poden actuar davant les demandes de la població. Som les primers a arribar, els que millor coneixem els problemes del món rural i les que actuem amb fermesa mentres altres qüestionen la seua identitat”.

És per això que Moliner ha assegurat que “les diputacions assumim la responsabilitat d'igualar les oportunitats de tota la ciutadania i protegir les zones amb menys recursos”.

Per a concloure, el president ha assenyalat la necessitat de conjugar la col·laboració pública i privada per al foment de l'ocupació a l'àmbit rural, l'aplicació de la tecnologia en els sectors tradicionals, mantindre una discriminació positiva en les inversions a territoris rurals i mantindre un projecte de futur amb actuacions que pensen en el mitjà i llarg termini, i no amb una visió a curt termini.

Nota: El president Moliner ha participat en la primera taula redona que davall el títol 'Territori i despoblació. Territoris rurals intel·ligents', moderada per la periodista i escriptora Isabel González del Vado, amb la participació de Francisco Burillo Mozota, director dels Projectes Segeda i Muntanya Celtibèrica; Felipe González de Canales, president de l'Institut de Desenrotllament Comunitari; José Manuel Baltar Blanco, vicepresident de Partenàlia i president de la Diputació d'Ourense; Chabela de la Torre Olvera, delegada del Projecte REGTSA i vicepresidenta de la Diputació de Salamanca; Victor Jolin Garijo, coordinador de la Xarxa Estatal de Desenvolupament Rural (REREDER) i Benjamín Prieto Valencia, membre dels Premis Llançadora i Rehabilitació del Patrimoni Històric i president de la Diputació de Conca.