Moliner: “Compartim el repte de fer de Castelló un poble del qual sentir-se orgullós"

Moliner: “Compartim el repte de fer de Castelló un poble del  qual sentir-se orgullós"
18 de Març de 2017

La Diputació entrega l'Alta Distinció a Avelino Corma i premia el mèrit de Carlos Latre, Bruno Soriano, el Tio Enrique i Marie Claire

18 de març. “Hi ha moments en la vida i en la història en què totes les persones busquen un objectiu comú, i el que ens uneix avui és fer de Castelló un poble del qual sentir-se orgullós”. Així de reivindicatiu ha volgut obrir la seua intervenció en el Dia de la Província el president de la Diputació, Javier Moliner, en un replet Saló de Recepcions que ha reunit als principals referents socials, empresarials i polítics de la província.

Davant de les més de 200 persones que s'han donat cita al Palau Provincial, Moliner ha assegurat que "amb l'exemple de les persones premiades, avui cridem al món que aquest és un poble que respira llibertat, que Castelló està fet amb l'esforç, la il·lusió i el sacrifici de moltes generacions entregades a aquesta terra, i que la gent de Castelló camina sense por de perdre la seua identitat, perquè està arrelada al màxim profund de la nostra ànima".

Perquè tal com ha relatat Javier Moliner, abans d'entregar a Avelino Corma la major distinció institucional de la província i reconéixer els mèrits de Bruno Soriano, Carlos Latre, Marie Claire i el Tio Enrique, “representeu el nostre passat i present però, sobretot, la llavor de l'esperançador futur d'un territori que palpita cultura, esforç, innovació, solidaritat i coneixement. Un territori del qual aquest Govern assumeix la responsabilitat de defendre la nostra identitat i construir un Castelló millor per a tots”.

Avelino Corma: un referent internacional des de Moncofa

Moliner s'ha referit a Avelino Corma com “el científic castellonenc més il·lustre dels últims anys i al que Castelló li devia una línia en la seua història. Per això, per primera vegada el reconeixement més gran que atorga aquesta terra recau sobre un persona física, un moncofí amb una passió, la química i amb ella una ambició, deixar un món millor per als nostres fills i filles”.

Tant és així que el que fóra impulsor de l'Institut de Tecnologia Química, “s'ha convertit en un referent científic internacional sempre a l'avantguarda del coneixement, permetent-nos escriure el nom de Castelló al costat dels majors descobriments científics dels últims temps”.

Per tot això, i després d'haver estat guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries, el Jaume I o reconegut per la Royal Society de Londres, “avui saldem el compte que et devíem entregant-te la figura de l'Arquer que representa l'inici de tot, la primera gran contribució de Castelló al món. Per això, aquest potser no serà el premi més gran que t'entreguen, però si segur un dels més emotius”, ha afegit Moliner.

De fet, el propi Corma durant el seu discurs ha volgut agrair “una distinció que és més estimada perquè ve de la meua terra. Tant Moncofa com la província m'han mostrat sempre un afecte que és mutu. Les meues arrels són profundes, sempre he triat vindre a la meua terra a treballar per a millorar la província”.

És per això que el president ha aprofitat l'ocasió per a "reivindicar la inversió de les administracions públiques en investigació i a treballar per a retindre el talent de les noves i brillants generacions de científics".

Carlos Latre: “L'home de les mil cares”

Com “l'home de les mil cares i la gran contribució de Castelló a la història de la televisió i l'espectacle”, així ha definit el president de la institució provincial l'humorista del Grau de Castelló, Carlos Latre, quan li ha entregat el guardó al Mèrit a les Arts.

“Castelló és una terra de gent extraordinària com ho és el millor imitador d'Espanya. Aquest humorista i showman que fa riure cada setmana milions de famílies i que avui està ací per a rebre el merescut, just i emocionant homenatge de la terra que t'ha vist créixer com a persona i professional”, ha afegit Moliner.

Bruno: un model d'arrelament al territori

A l'hora de donar pas al premiat amb el Mèrit Esportiu, Moliner ha volgut començar donant les gràcies a Bruno, futbolista d'Artana, “per no renunciar als seus orígens ni a la seua identitat i encarnar aquest model d'arrelament al territori, demostrant que per a triomfar no cal eixir d'aquesta província”.

“Des de la humilitat i el compromís que et defineixen, gràcies per portar ben alt el nom del teu poble i la teua província per tot el món, bé siga vestit de groc o de roig amb la selecció espanyola. Gràcies per fer-nos sentir orgullosos cada vegada que et veiem botar al camp amb el 21, el mateix número amb què jugaves en Regional amb l'Artana”, ha ressenyat el president provincial.

Tio Enrique: l'espill de tot un poble

Per la seua banda, Moliner ha assegurat que la lluita del Tio Enrique, a través de la seua Fundació PUNJAB, que l'ha fet mereixedor del Mèrit a la Solidaritat “és una lluita a la qual sempre se sumarà aquest Govern. Perquè l'exclusió social és un enemic comú que no permet matisos i perquè no podem oblidar que la riquesa d'aquesta terra està en la seua diversitat perquè Castelló som tothom o no ho serem”.

“Conscienciar, educar i construir ponts per a salvar abismes entre cultures ha estat i és la lluita diària del Tio Enrique per l'ètnia gitana. Es tracta d'un espill per a tot un poble que el mira i sap que ha de caminar amb honradesa per un Castelló més just, plural i acollidor. Avui aquesta terra es posa dret per a agrair-li una vida entregada a fer de la paraula gitano un himne a la dignitat, respecte i admiració”, ha relatat.

Marie Claire: líder mundial des de Vilafranca

El Mèrit a la Innovació ha recaigut sobre Marie Claire, una empresa centenària que “va nàixer fa més de 110 anys a Vilafranca per a passar d'una antiga fàbrica a la major planta de producció del sector tèxtil a Europa amb més de 700 treballadores”.

Es tracta, tal com ha relatat el president del Govern provincial, “d'un reconeixement a una empresa que ha sabut adaptar i ser puntera en el seu sector però també el reconeixement a l'aposta de Marie Claire per l'interior de Castelló, per decidir que la riquesa es quede als nostres pobles i, amb les oportunitats, la gent, i amb la gent, la vida”.

Reptes de la província

No en va, el president de la Diputació ha aprofitat la “gran festa de la província” per a marcar els objectius prioritaris d'aquest Govern provincial i de tota la gent de Castelló, entre els que destaca la despoblació rural, una realitat que requereix una “reacció política i social unànime. La igualtat d'oportunitats, l'increment de serveis i la millora de la qualitat de vida a les zones rurals són una prioritat màxima. Perquè els nostres pobles són la nostra vida i mentres hi haja vida hi haurà tradicions que mantindre, patrimoni que cuidar i història que evocar”.

Tot això, des del treball “d'un Govern al servei del poble, que mai abaixarà el cap davant dels grans reptes que ens exigeixen pas ferm, altura de mires i talent democràtic. Castelló creix, l'economia creix, les oportunitats creixen però no ens conformarem mentres no hi haja més treball i de més qualitat per a la nostra gent”.

“Aquest Govern està al costat d'aquelles persones que aposten per Castelló i generen ocupació, està al costat de les bones idees i està al costat del talent”. Un talent que, ha assegurat Moliner, “no falta a la província però hem de cuidar-ho perquè no s'escape”.

És per això que el president provincial ha aprofitat aquesta gala de “reivindicació de la nostra identitat i orgull de pertinença a una terra única” per a exigir les infraestructures “que ens deuen. No demanem més que el que mereixem i ens correspon perquè som una terra de primera que ambiciona arribar tan lluny com es proposa”.