Lluita contra els mosquits

Lluita contra els mosquits
6 de Juny de 2017

La Diputació i el Col·legi de Farmacèutics s'uneixen per a sensibilitzar tota la província en la lluita contra els mosquits

6 de juny. La Diputació ha involucrat el Col·legi de Farmacèutics de Castelló en la seua lluita contra la proliferació del mosquit tigre i les seues conseqüències en la salut pública. Amb l'objectiu d'aconsellar tots els castellonencs a l'hora de frenar l'auge d'aquest tipus d'insectes i remeiar les seues picadures, el Govern provincial repartirà entre els 135 municipis de la província més de 200.000 díptics informatius.

El diputat responsable de Desenvolupament Sostenible, Mario García, ha estat l'encarregat de presentar junt amb el president del Col·legi de Farmacèutics, Sergio Marco, “un document que servirà de full de ruta ciutadana a l'hora de fer front a la proliferació de mosquits i les seues incòmodes conseqüències”.

Per a això, tal com ha explicat García, l'Administració provincial ha reeditat el fullet amb consells pràctics que es va editar el passat any “i ho hem fet amb l'aval i garantia de tindre darrere el Col·legi de Farmacèutics. Enguany el butlletí té consells més tècnics i professionals gràcies a la coordinació amb el sector farmacèutic castellonenc”.

Una coordinació que, tal com ha relatat el diputat provincial, “ens permetrà a més portar aquestos útils consells a cada poble de la província i a tota la gent de Castelló, perquè sàpiga què fer en cas de picadura de mosquit o de presenciar un nombre elevat d'insectes”.

Per a això, alhora que es va a emprendre un repartiment de 150.000 butlletins amb especial atenció al litoral i al municipi on s'ha detectat un major focus de mosquits, el Govern provincial editarà més de 50.000 fullets per a “acostar aquestes recomanacions a tota la gent de Castelló i visites a través de la xarxa de farmàcies existents a la província”.

Respecte d'això, Marco ha remarcat la predisposició “mostrada en tot moment pels farmacèutics. En el moment que la Diputació ens va plantejar aquesta opció vam dir sí. I ho vam fer oferint consells i propostes per a dotar d'un millor contingut el fullet i en convertir la nostra xarxa d'oficines provincial, amb 310 farmàcies, en un espai on es podrà accedir a aquesta informació”.

Tot això a pesar que, tal com ha volgut remarcar el president del Col·legi de Farmacèutics, “fins a la data no hi ha hagut cap pic en la incidència del mosquit i inclús no hi ha hagut la demanda que en altres anys ja hi havia. No hem notat afluència massiva i això indica que anem pel bon camí”.

Consells inclosos en el butlletí

Entre els consells que inclou el butlletí informatiu que repartirà en les pròximes dates el Govern provincial s'inclouen recomanacions per a combatre l'auge d'aquesta espècie d'insectes en zones amb acumulacions d'aigües com ara piscines, desaigües, pous o depòsits i en zones amb aigua permanentment estacada.

A més, es detallen els símptomes d'una picadura, així com remeis per a calmar-los com l'ús d'un cotó amerat amb aigua i amoníac, l'ús de productes que continguen òxid de zinc i calamina o el mentol, càmfora i fenol.

Accions de control de plagues

Cal destacar que aquesta col·laboració s'integra dins la campanya de control del mosquit tigre impulsada pel Govern provincial des del Servei Provincial de Plagues. Una campanya integral que a més del seu vessant informatiu amb els fullets i els tallers de sensibilització que es realitzaran en les pròximes setmanes en desenes de centres educatius de la província, té accions de control i prevenció sobre el terreny.

No en va, a més de la informació extreta de la Comissió Tècnica que integra els tècnics de medi ambient dels principals municipis de la província, García ha recordat que des del passat febrer “hem posat en marxa junt amb el Departament d'Entomologia de la Universitat de València, els mostrejos als 48 municipis que componen el mapa de risc provincial”.

Per a això, fins a octubre “s'incrementaran els treballs de camp realitzant visites setmanals a aquells punts calents en què s'ha detectat mosquits en fase larvària per a analitzar l'evolució i els possibles tractaments a realitzar”.

García ha recordat que una vegada realitzat aquest treball de camp, la Diputació elabora en col·laboració amb els professionals de la UV un informe detallat amb la geolocalització dels punts de mostreig realitzats, així com les espècies trobades i les recomanacions a realitzar perquè els respectius ajuntaments tinguen tota la informació necessària per a actuar “i que els mosquits no es convertesquen en un problema de salut pública per als seus veïnats”.