La Llum de la Memòria en Castellfort

La Llum de la Memòria en Castellfort
11 d'Agost de 2017

Moliner: “La llum de la memòria naix per a fer que molta més gent gaudi i se senta orgullosa de tot el que tenim a Castelló”

11 d'agost. “Una vegada que es va acabar la magnífica iniciativa de la Llum de les imatges, des de la Diputació de Castelló vam entendre que no podíem permetre'ns el luxe de deixar perdre quelcom tan interessant, que tot el treball fet per les mans màgiques dels restauradors i restauradores de la Diputació es quedaren només per al gaudi dels feligresos d'una església, d'una capella o d'una processó. Valia la pena que generàrem iniciatives que permeteren que molta més gent poguera veure i gaudir i sentir-se profundament orgullosa de tot el que tenim a Castelló”.

El president de la Diputació de Castelló Javier Moliner, ha inaugurat amb aquestes paraules davant de més d'un centenar de persones la seu de la Llum de la memòria a Castellfort, després de restaurar l'Ermita de la Mare de Déu de la Font. Entre elles estaven, a més de les alcaldies de Castellfort i Benassal, altres alcaldies de municipis de les comarques de l'Alt Maestrat i els Ports, el vicari general de Patrimoni del Bisbat de Tortosa, així com moltes persones “que han volgut vindre a acompanyar-nos” i a les quals Moliner ha donat la benvinguda.

Moliner ha defés davant dels presents que “pocs llocs pot haver-hi més bonics per a estar una vesprada com aquesta i compartir un acte entranyable en aquest territori. No és casualitat que durant segles i segles haja vingut tanta gent a pelegrinar ací, a la Mare de Déu de la Font de Castellfort. És un lloc natural privilegiat i la mà de l'home ha estat capaç d'aprofitar-lo durant molts segles per a construir un lloc extraordinari”.

El president del Govern provincial ha destacat que “si ara l'omplim de contingut, donarem un argument més perquè la gent vinga a visitar-nos amb aquest element afegit”. I és que, com ha defés Moliner, “estem en un dels llocs més volguts d'aquest territori, amb algunes de les joies més importants de la província de Castelló i de la Comunitat Valenciana. És un orgull saber que ací tenim aquest element fantàstic i a més l'oportunitat que molta més gent l'aprofite per a vindre a visitar-nos”.

“Amb aquest argument s'ha dissenyat la Llum de la memòria. Durant molts anys a la nostra província s'ha fet un esforç tremend en la restauració de patrimoni, però m'atreviria a dir que ara més que mai ningú s'ha preocupat tant per intentar deixar a les generacions que vénen, les coses millor que ens les hem trobat”, ha afirmat.

Una excusa perfecta per a passar un cap de setmana

En aquesta línia, Javier Moliner ha reconegut que “per això naixerà la Llum de la memòria i per això enguany, en les seus de Benassal i Castellfort, estem intentant donar un argument a la gent per a passar un dia o un cap de setmana per a poder visitar aquest territori, poder visitar les dues seus i, perquè no, poder gaudir d'altres coses que té aquest territori com és la cultura, la gastronomia, les tradicions, el paisatge. Que servesca d'argument perquè els que no trobarien l'excusa per a vindre a l'ermita de la Mare de Déu de la Font, la troben ara amb la Llum de la Memòria”.

Per tot això, el president ha declarat estar “absolutament convençut que aquestos porxes, aquestes places i aquestos carrers es tornaran a omplir de gent. Mai s'haurien d'haver buidat, perquè la història té molts segles i encara que les últimes dècades no han estat les que voldríem en aquest territori, però tots tenim l'obligació moral de fer tot el que es puga per a tornar-li l'esplendor que una joia com aquesta mereix i que, segur, amb la Llum de la memòria, estarem a l'altura per a poder-ho aconseguir”.

El començament d'aquesta segona edició de la Llum de la memòria ha estat fort, i és que amb l'acte celebrat aquesta vesprada a Castellfort ja s'arriba al miler de persones que ha gaudit en a penes vuit dies de la principal aposta pel patrimoni castellonenc que ha fet el Govern provincial enguany.

S'han restaurat les tres seus de l'exposició

Cal tindre en compte que a més d'organitzar les exposicions amb peces que estan catalogades amb un gran valor en el conjunt patrimonial de la província, la Diputació també ha restaurat les tres seus que estan acollint aquesta important mostra cultural i artística a l'Alt Maestrat i els Ports.

El Govern provincial, a través del Servei Provincial de Restauració, ha realitzat un important treball de recuperació de l'Ermita de la Mare de Déu de la Font de Castellfort perquè estiguera preparada per a acollir una part de les exposicions en aquesta segona edició de la Llum de la memòria. I ho ha fet per mitjà de la restauració de l'escena 'La nativitat de Maria', ubicada en la sala de pintures d'aquest santuari.

Cal tindre en compte que els tècnics de la Diputació han culminat a l'agost el procés de recuperació de la pintura mural que atresora l'Ermita de la Mare de Déu de la Font de Castellfot, declarada Bé d'Interés Cultural, i que aquesta vesprada s'ha obert al públic amb una exposició de més d'una trentena de peces d'art sacre d'estil barroc, rococó i academicista de gran valor patrimonial, religiós i cultural.

Per a això, en les últimes setmanes els tècnics del Servei de Restauració han treballat sobre la pintura de grans dimensions en diverses fases per a frenar el seu deteriorament i tornar-li l'incalculable valor històric i cultural que posseeix. En primera instància, han realitzat una neteja mecànica per a eliminar de la superfície del mural la pols, les restes de microorganismes així com les restes d'estuc pulverulent, deteriorat per la humitat. Després d'això, s'ha emprés una posterior neteja física per a acabar amb la taques de fongs aparegudes sobre la zona de major incidència de l'aigua.

El procés de restauració ha continuat amb una reintegració volumètrica i cromàtica per mitjà d'un estucat de la llacuna central i d'aquelles xicotetes llacunes localitzades en l'escena mural a més per a la posterior reintegració del cromatisme de l'obra emprant colors a l'aigua i la tècnica del regatino.

Benassal ja porta una setmana rebent turistes

L'exposició de Benassal ja va obrir divendres passat les seues portes i en només una setmana ja han augmentat les visites al municipi. Les obres estan exposades en dos espais tan emblemàtics per a la localitat de l'Alt Maestrat com són el Forn de Dalt i la Torre de la Presó, també restaurats pels serveis de la Diputació de Castelló.

Així, aquestes exposicions inèdites estan compostes per fins a 51 peces d'arqueologia, escultura, pintura, orfebreria, paper i gravats provinents de 27 institucions diferents de la província i Diòcesi de Segorbe-Castelló i Tortosa. A més, el recorregut històric comprén des de làpides romanes, del jaciment dels Cabañiles de Zucaina, a creus gòtiques del segle XV o dibuixos del segle XVIII propietat de la Reial Fàbrica de l'Alcora.

Tot el que es refereix als dos cicles expositius de la 'Llum de la memòria' impulsats pel Govern provincial es pot consultar en el portal web llumdelamemoria.dipcas.es.