La Diputació referma Repoblem en 2018 amb mil famílies

La Diputació referma Repoblem en 2018 amb mil famílies
28 de Gener de 2018

La Diputación de Castellón afianza este año una de sus actuaciones estratégicas como es su programa Repoblem gracias a la buena acogida que han tenido las Unidades de Respiro Familiar y les Escoles Matineres.

28 de gener. La Diputació de Castelló referma enguany una de les seues actuacions estratègiques, com és el seu programa Repoblem, gràcies a la bona acollida que han tingut les unitats de respir familiar i les escoles matineres. El servei que el Govern provincial presta a través d'aquestos recursos a 980 famílies de 66 municipis de la província consolida aquestes iniciatives com fonamentals en la lluita contra la despoblació en l'interior, complint amb el seu objectiu de permetre la conciliació laboral, personal i familiar tant de les famílies amb fills o filles de menys de dos anys d'edat, com dels familiars que assumeixen l'atenció de persones majors o dependents, amb l'atenció i atenció permanent que requereix.

La diputada d'Acció Social, Elena Vicente-Ruiz, ha visitat aquesta setmana la Unitat de Respir Familiar de Sant Jordi i l'Escola Matinera de Traiguera per a conéixer les inquietuds del seu personal i conéixer en primera persona el dia a dia d'aquest servei de la Diputació. “No hi ha millor prova de la utilitat d'aquestos serveis que l'alta demanda que s'ha generat a tots els pobles en què s'ha posat en marxa i el gran interés de moltes alcaldies per acollir als seus pobles una unitat de respir familiar o una escola matinera. La satisfacció tant del personal laboral, com de la pròpia gent que en fa ús amb la quantitat d'activitats que realitzen en els centres, ens motiva encara més a continuar amb aquesta iniciativa del Govern provincial per igualar oportunitats a tot el territori castellonenc”.

En aquest sentit, Vicente-Ruiz ha posat en valor l'efecte que estan tenint tant les unitats de respir familiar com les escoles matineres en la consolidació de població a les zones de l'interior com a part del programa Repoblem contra la despoblació. “He conegut casos en què aquestos recursos han decantat la decisió de quedar-se a viure al poble per a famílies que ja es plantejaven deixar la seua vivenda per falta de serveis als seus pobles en aquest sentit. L'atenció de les persones majors, igual que ocorre amb les escoles matineres és en molts casos motiu d'incompatibilitat d'horaris laborals per a familiars, i el poder generar recursos als pobles per a conciliar i per a millorar la qualitat de vida de les nostres persones majors és motiu de satisfacció perquè complim amb el nostre objectiu d'igualar oportunitats i recursos a tota la província i millorar la qualitat de vida als pobles de Castelló”.

Cal assenyalar que a més dels objectius ja citats d'aquestes unitats de respir familiar, es constitueixen en un marc adequat en l'entorn immediat de les persones usuàries per al desenvolupament de les relacions personals i socials, faciliten la permanència de la persona en el seu entorn habitual, així com les prestacions bàsiques relatives a la higiene, salut, informació i orientació, activitats recreatives i socials, a més d'assessorar les famílies en l'adquisició d'habilitats en l'atenció de les persones majors.

En breu es coneixeran les noves unitats

La Diputació de Castelló va tancar el passat 15 de gener el termini de petició per a ajuntaments i AMPAS en el cas de les escoles matineres de les subvencions que permeten aquestos serveis als municipis de menys de 10.000 habitants.

Així, la Diputació té previst ampliar a 10 municipis més, i amb això seran 66, les unitats de respir familiar, i a 15 municipis més les escoles matineres, que arribaran a un total de 25 municipis durant aquest exercici. “No hi ha millor prova del nostre compromís contra la despoblació i per la igualtat d'oportunitats de totes les persones, independentment d'on trien viure que aquest reforçament de polítiques tan importants que estan donant tan bons resultats en l'àmbit rural”, ha indicat Vicente-Ruiz.

Així, la Diputació ha consignat una partida de 480.000 euros que contempla tant el manteniment dels centres ja habilitats com la posada en marxa de 10 noves unitats de respir familiar; també 121.000 euros a l'adequació d'equipament de les escoles matineres i la contractació de monitors o monitores per a prestar aquest servei.