La Diputació referma la xarxa d'Unitats de Respir Familiar

La Diputació referma la xarxa d'Unitats de Respir Familiar
15 de Maig de 2017

El Govern provincial inverteix 458.000 euros per a respondre a l'alta demanda dels pobles i arribar a un total de 55 municipis

15 de maig. La Diputació de Castelló ha estés aquest any la seua xarxa d'unitats de respir familiar per tota la província per a millorar l'assistència sanitària de les persones majors castellonenques, amb especial atenció al món rural castellonenc. D'aquesta manera, el Govern provincial avança en el compromís adquirit per Moliner en el I Fòrum contra la Despoblació Rural de la província, celebrat el passat divendres en el Palau Provincial a l'hora d'implantar i reforçar tots els serveis que generen el millor ecosistema per a que la gent visca als pobles.

Per mitjà d'una inversió de 458.000 euros, l'Administració provincial permetrà que al llarg d'enguany a 31 municipis de Castelló òbriga les seues portes aquest programa impulsat per Moliner en 2013 per a atendre les persones dependents amb problemes de discapacitat física o en fase inicial de deteriorament cognitiu.

De fet, des del passat mes de març els nou primers municipis beneficiaris d'aquest programa ja s'han sumat a aquesta xarxa sanitària provincial, que, tal com ha destacat la diputada d'Acció Social, Elena Vicente-Ruiz, “fins a aquest any tenia 24 unitats a la província i que mercé el ferm compromís d'aquesta administració amb la igualtat d'oportunitats i el desenrotllament del territori, arribarà enguany als 55 centres”.

Així, els nou pobles que enguany ja han obert les seues unitats de respir familiar “permetent-nos respondre a l'alta demanda generada per un servei que s'està convertint en un aliat dels nostres pobles a l'hora de fer front a l'envelliment poblacional al món rural castellonenc” i als que se n'aniran sumant 22 més al llarg de l'any, que són els següents: Catí, Caudiel, Sot de Ferrer, Argelita, Fanzara, Altura, Culla, Moncofa i Aín.

“D'aquesta manera, -ha ressaltat Vicente-Ruiz portarem aquest servei a tota la província permetent que la nostra gent major guanye en autonomia, qualitat de vida i que reba les cures necessàries als seus municipis sense necessitat que haja d'abandonar les seues llars afavorint d'aquesta manera la conciliació de la vida familiar i laboral”.

Repoblem

La diputada provincial ha recordat que aquesta situació serà possible “gràcies al fet que la consolidació de la població a l'entorn rural és un objectiu prioritari per a aquesta administració, fins a tal punt que en l'última Cimera d'Alcaldies el president provincial va atendre la demanda de les alcaldies que van sol·licitar als seus pobles aquest servei tan útil” amb una ampliació pressupostària de 240.000 euros, que es va sumar als més de 218.000 euros pressupostats inicialment.

En aquest sentit, Vicente-Ruiz ha insistit en el fet que les unitats de respir familiar “són un recurs més a l'hora de reforçar un eix estratègic en la gestió d'aquesta institució, com és el de la consolidació de la població al món rural castellonenc i la seua extensió que va en consonància a l'aposta de la Diputació per implementar totes les polítiques que ens ajuden a combatre aquest repte sociodemogràfic. No en va, un 21% del pressupost provincial per a 2017, més de 30 milions d'euros, van destinats de forma directa a afavorir que la gent visca millorant la ja de per si excel·lent qualitat de vida que hi ha al nostre interior”.

Objectius de la Unitat de Respir Familiar

Cal recordar que les unitats respira compleixen els següents objectius: permeten la conciliació laboral, personal i familiar dels familiars que assumeixen l'atenció de les persones majors i/o dependents, amb la seua atenció i atenció permanent.

Alhora, col·laboren en la recuperació i manteniment de l'autonomia personal de les persones majors; es constitueixen en un marc adequat, en l'entorn immediat de la persona usuària, per al desenrotllament de les relacions personals i socials; faciliten la permanència de l'ancià en l'entorn habitual, evitant la seua institucionalització; faciliten prestacions bàsiques relatives a la higiene, salut, informació i orientació, activitats recreatives i socials; assessoren les famílies en l'adquisició d'habilitats en l'atenció de les persones.