La Diputació reclama més ajudes contra la despoblació

La Diputació reclama més ajudes contra la despoblació
20 de Juny de 2017

La Diputació de Castelló ha aprovat una moció per la qual insta a la Unió Europea, al Govern i a la Generalitat al fet que augmenten les seues inversions encaminades a combatre l'envelliment i la despoblació en les zones rurals de la província.

20 de juny. La Diputació de Castelló ha aprovat una moció per la qual insta la Unió Europea, al Govern i a la Generalitat a augmentar les seues inversions encaminades a combatre l'envelliment i la despoblació a les zones rurals de la província. L'objectiu és que apliquen una discriminació positiva, dotant de més recursos i major capacitat administrativa els governs provincials, que són els que estan actuant de forma més eficient contra aquest greu problema.

Cal tindre en compte que Javier Moliner ja ha impulsat aquesta legislatura un programa específic, Repoblem, que inclou nombroses mesures per a millorar els serveis i les oportunitats de treball a les zones rurals més desfavorides. “El que li sol·licitem a la UE, el Govern i la Generalitat és que mostren una especial sensibilitat davant aquesta problemàtica i doten els governs provincials de més recursos i millor capacitat administrativa per a poder actuar de forma eficient contra la despoblació rural”, ha explicat Vicent Sales, portaveu del Govern provincial i que ha defés la moció.

El Ple de la Diputació, que ha aprovat amb els vots del PP, Compromís i Ciutadans –després de rebutjar el PSOE el consens-- instar totes les administracions públiques a discriminar positivament les inversions cap als territoris rurals, “que són els que més necessiten de la nostra ajuda i recursos. Necessiten inversions que generen activitat, oportunitats i siguen rendibles per al futur dels nostres pobles”.

Cal tindre en compte que Castelló és una província singular i pateix especialment aquest problema, ja que el 80% de la població resideix en el 20% del territori, a la zona de costa, i només el 20% de la població viu a la resta del territori, representat pels pobles d'interior. A més, el 86% dels poble té menys de 5.000 habitants i 19 d'ells menys de 100.  En un de cada quatre pobles no naix una criatura des de fa més d'un any. I 49 municipis tenen una densitat menor a 10 habitants per quilòmetre quadrat, xifra molt inferior a la mitjana espanyola i valenciana.

Sales ha argumentat que “necessitem garantir-los dues necessitats bàsiques: ocupació i serveis. El Govern provincial ha de seguir amb el programa Repoblem, sent una aposta a llarg termini que ja està donant els seus fruits, permetent que desenes de famílies es queden a viure als nostres pobles, acostant serveis, igualant oportunitats i fomentant iniciatives emprenedores que aposten pel món rural”. “No podem assistir de braços creuats mentres envelleix la població i es queden els pobles buits, perquè és un drama”, ha recalcat.

Nombroses iniciatives de la Diputació contra la despoblació

Entre les mesures impulsades o potenciades pel Govern provincial aquesta legislatura estan els incentius a la natalitat, per mitjà d'ajudes per naixement o adopció per a les famílies que residesquen a municipis menors de 1.000 habitants. També s'està millorant la qualitat de vida als pobles d'interior, per mitjà d'infraestructures i serveis com la xarxa d'unitats respira, la teleajuda, l'Escola Matinera, el Bibliobús, la xarxa de 50 ecoparcs, el programa Salut al poble, les beques a informadors turístics i a joves estudiants o el servei de banda ampla WIFI-135 per a tots els pobles. “Totes elles busquen incentivar la innovació, la creació d'empreses i l'emprenedoria com a forma de dinamització econòmica”, ha argumentat Sales.

El vicepresident primer de la Diputació ha assegurat que “estem orgullosos dels nostres pobles, de la nostra gent, del nostre patrimoni tradicions i continuarem lluitant perquè ho hereten i ho lleguen a les pròximes generacions. Sumem esforços perquè cap persona, visca on visca, es quede arrere”.

En aquesta línia, la Diputació també ha aprovat per unanimitat la sol·licitud al Govern perquè consigne un pressupost de 22,1 milions d'euros amb què emprendre les infraestructures necessàries per a garantir els recursos hídrics en la comarca dels Ports. També aquesta sol·licitud es coordina perfectament amb Repoblem, ja que tindre garantit el subministrament d'aigua és fonamental per a consolidar la població.

Precisament, aquesta petició és conseqüència de l'acord històric aconseguit per Javier Moliner perquè la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre reconega el dret del nord de Castelló a rebre 10 hectòmetres cúbics. Aquesta sol·licitud concreta que la inversió és per a la construcció de quatre basses d'emmagatzematge, tant al nord de Castelló com en el seu límit amb la província de Terol.

Petició al Consell perquè reduesca la seua discriminació contra Castelló

A més la Diputació també ha aprovat demanar a la Generalitat que compense la seua discriminació inversora cap a Castelló amb els 851 milions d'euros que rebrà enguany de més del Govern d'Espanya. La petició de la Diputació es recolza en el fet que el nou pressupost general de l'Estat inclou per a enguany un important augment de les transferències a la Generalitat Valenciana, que ascendeix a 851 milions d'euros.

“L'aposta del Govern per la Comunitat Valenciana és tal, que elevarà les seues transferències a la Comunitat Valenciana un 9,5 % més, enfront de la pujada mitjana a nivell nacional del 5,7%”, ha explicat Sales. “La província de Castelló representa el 12% de la població de la Comunitat Valenciana i en el pressupost de la Generalitat Valenciana a penes hem rebut el 6% del total, la qual cosa suposa una evident discriminació per part del Consell a la província de Castelló si seguim els mateixos paràmetres de queixa del tripartit cap al pressupost general de l'Estat”, ha assenyalat.

En la proposta de resolució, es proposa instar la Generalitat Valenciana a complir i a invertir tota la previsió pressupostària d'enguany, que destine el 100% dels nous ingressos derivats de l'actual i el futur model de finançament a matèria d'igualtat, dependència, ocupació, residències, emprenedoria, sectors productius, infraestructures, sanitat i educació, i no a incrementar el nombre d'alts càrrecs i assessors del Consell i del sector públic instrumental.

A més, en vista del quasi nul finançament de noves infraestructures, especialment a la província de Castelló, també es reclamarà a la Generalitat Valenciana que invertesca en el present exercici 300 milions d'euros en un Pla extraordinari d'infraestructures estratègiques de la Comunitat Valenciana.

Moliner, en vista de la justificació de PSOE i Compromís a l'hora de votar aquesta petició, els ha dit que “el model de finançament de l'Estat no és just amb la Comunitat Valenciana, però no el va aprovar el PP”, en referència a que el va aprovar el Govern del PSOE.

Pau Ferrando pren possessió com a diputat de Compromís

D'altra banda, ha pres possessió com nou diputat provincial Pau Ferrando, que substitueix José Miguel Carbó com a representant de Compromís. Moliner li ha desitjat “sort i encert en el seu treball com a membre de la Diputació. Estic segur que el seu treball enriquirà el treball de la corporació provincial”.