La Diputació presenta en la parròquia d'Alfondeguilla l'escultura restaurada de sant Agustí

La Diputació presenta en la parròquia d'Alfondeguilla l'escultura restaurada de sant Agustí
12 de Novembre de 2017

El vicepresident primer de la Diputació i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha presentat en la parròquia de Sant Bertomeu d'Alfondeguilla la talla escultòrica de sant Agustí restaurada en el Servei de Restauració de la Diputació.

12 de novembre. El vicepresident primer de la Diputació i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha presentat en la parròquia de Sant Bertomeu d'Alfondeguilla la talla escultòrica de sant Agustí restaurada en el Servei de Restauració de la Diputació. D'origen en el segle XVIII i d'autor desconegut, aquesta escultura policromada presentava un important estat de deteriorament abans d'ingressar en els tallers de la Diputació.

“És molt gratificant comprovar el professional treball de tot el personal del Servei de Restauració que amb una minuciositat i dedicació extraordinària recupera aquest patrimoni que tan orgullosos ens fa sentir de ser dels nostres pobles i de la nostra província. Recuperar patrimoni històric de Castelló és sumar oportunitats als nostres pobles, és incorporar recursos al nostre relat d'història, de present i de futur, i per això avui és un orgull poder estar ací amb la gent d'Alfondeguilla apreciant el seu sant Agustí restaurat, que recuperen amb el seu millor aspecte”, ha indicat el vicepresident en la Parròquia de Sant Bertomeu del municipi.

Talla de sant Agustí

Encara que actualment es desconeix el nom del sant bisbe a qui representava en els seus orígens, ja que ha perdut els seus atributs, actualment la talla és venerada a Alfondeguilla com a sant Agustí.

La talla està decorada amb daurats a l'aigua amb or fi i brunyida amb incisions i presenta decoracions florals a pinzell acompanyades també d'or fi, segons els gustos decoratius de mitjan del segle XVIII.

L'obra presentava un elevat nombre de deterioraments, com a brutícia i un fort engroguiment causat per l'oxidació d'una grossa capa de vernís que pràcticament feia inapreciables les decoracions de la vestimenta. També presentava un elevat nombre de repintades i afegits recents que deformaven certes parts de l'obra i un sever atac de corca.


 

Gràcies a la intervenció de la Diputació s'han recuperat parts decoratives que estaven davall les repintades i s'han corregit les deformacions produïdes per antigues intervencions. En definitiva, l'escultura ha recuperat la seua lluminositat i cromatisme, podent-se apreciar millor els detalls, especialment en la decoració original de la peanya, que romania oculta davall una repintada negra.