La Diputació potencia nous sistemes de depuració

La Diputació potencia nous sistemes de depuració
13 de Juny de 2017

Ha organitzat una jornada amb Facsa i la Epsar per a fomentar la construcció de zones humides artificials en els pobles xicotets

13 de juny. La Diputació de Castelló ha organitzat una jornada especialitzada per a potenciar la construcció i explotació de nous sistemes de depuració més moderns, eficaços i sostenibles. Es tracta d'una necessitat cada vegada més evident en el si de la Unió Europea, per la qual cosa ha celebrat aquesta jornada encaminada a personal tècnic del sector, junt amb Facsa i l'Epsar.

La problemàtica de la introducció d'elements contaminants en els tractaments de depuració d'aigües és quelcom que preocupa molt el Govern provincial. Tant és així, que ja disposa de tres zones humides artificials per a depurar aigua, concretament a Fuente de la Reina, Castillo de Villamalefa i Villanueva de Viver.

“Les zones humides artificials aprofiten els mecanismes propis de la naturalesa per a depurar, amb sistemes més sostenibles i amb menor cost energètic”, ha explicat Juan Bautista Juan, diputat responsable del Cicle de l'Aigua en la Diputació de Castelló. Així, ha destacat que “hem portat a Juan José Salas Rodríguez, el principal expert de tota Espanya en el disseny i construcció de zones humides artificials”, en les que no hi ha necessitat d'energia i es minimitza l'impacte mediambiental.

En les jornades també ha participat Ignacio Sangüesa, cap de l'Oficina Tècnica de la Diputació, precisament per a posar en valor el treball en la gestió de la depuració a xicotets municipis de la província de Castelló. Cal tindre en compte que el pressupost ascendeix a quasi sis milions d'euros pel que fa a gestió i explotació d'estacions depuradores. La Diputació gestiona actualment 97 estacions depuradores de tot tipus a municipis de menys de 5.000 habitants i en posarà en marxa tres més enguany a Herbés, Barraques i Xodos. A més, en té projectades altres dues a Matet i Argelita, amb l'objectiu de complir amb el seu propòsit de garantir la depuració de l'aigua als 117 municipis castellonencs amb menys de 5.000 habitants.

Fomentar infraestructures més naturals i sense cost energètic

Juan Bautista Juan ha incidit en “la importància de l'aigua i la seua gestió en relació amb el medi ambient, perquè cal intentar tornar-la al medi natural en les millors condicions. En aquesta jornada hem parlat del disseny i construcció de sistemes de tractament de les aigües residuals utilitzant infraestructures noves que combinen la hidrodinàmica (sense cost energètic) i els processos bioquímics (naturals).

Una prioritat de la Unió Europea és la gestió i explotació de les dites estructures en l'eliminació de matèria orgànica i de contaminants habituals i emergents, amb la idea de millorar la qualitat de l'aigua. “L'objectiu és poder reutilitzar aquesta aigua per a tot tipus d'usos, com ara reg i recarrega d'aqüífers, en les condicions més òptimes”, ha assegurat el diputat provincial responsable del Cicle de l'Aigua.

Juan ha assenyalat que “la implicació de la Diputació és fonamental perquè arriben les solucions més adequades en sistemes de depuració fins al municipi més xicotet, que per si no seria capaç de prestar el servei tant al seu veïnat, com a les empreses interessades a instal·lar-se als seus municipis. D'aquesta manera garantim que es complesquen tots els marcs normatius tant nacionals com europeus”.

En aquestes jornades, el Govern provincial pretén potenciar les activitats i iniciatives encaminades a crear coneixement, innovació, sensibilització i educació, promovent la cultura del respecte i valoració de l'aigua com un bé indispensable.