La Diputació crea en Partenàlia un Observatori de Finançament Europeu

La Diputació crea en Partenàlia un Observatori de Finançament Europeu
13 de Decembre de 2017

La Diputació de Castelló crearà des de la presidència de Partenàlia un Observatori de Finançament Europeu que obrirà noves oportunitats econòmiques i de desenvolupament per als agents públics i privats de la província.

13 de desembre. La Diputació de Castelló crearà des de la presidència de Partenàlia un Observatori de Finançament Europeu que obrirà noves oportunitats econòmiques i de desenvolupament per als agents públics i privats de la província. Així, coincidint avui amb la Cimera de Partenàlia contra el Canvi Climàtic que s'està desenvolupant a Sevilla, el Govern provincial ha presentat aquesta plataforma online per a posar-la en ús a partir de l'any que ve.

Al concloure la cimera, els socis de Partenàlia han mantingut una sessió de treball per a valorar la primera fase d'implantació i desenvolupament d'aquesta innovadora eina que obri noves oportunitats, tant a les entitats públiques com a privades dels membres socis del major lobby europeu de províncies que actualment presideix Javier Moliner.

El diputat de Sostenibilitat, Mario García, ha explicat després de participar en la cimera de Partenàlia “la bona acollida que ha tingut entre les províncies sòcies aquesta eina que permet estalviar temps i guanyar eficiència en el procés d'obtenció de Finançament procedent de fons europeus. En ella es troba arreplegada informació útil no sols de convocatòries, sinó també de recerques de socis que permeten a empreses i organitzacions participar en programes europeus com a Horitzó 2020, COSME, Instrument PIME”.

Aquesta plataforma online combina les funcionalitats d'un buscador digital d'oportunitats de finançament centralitzant informació agregada procedent de portals de referència com Cordis, el Portal del Participant, Enterprise Europe Network o Linked-in, i oferint, a més, un valor afegit de tutorització online per part de consultories expertes en finançament europeu digitalitzant el procés de consultoria en les fases prèvies a la participació definitiva en projectes europeus.

Una vegada validada la primera fase demo, cada una de les administracions sòcies de Partenàlia tindrà dret a l'ús d'aquesta eina i a posar-la a disposició de les entitats locals, agents públics i privats del territori a partir de 2018.


 

Amb això, tal com ha destacat el diputat “afavorim que les empreses i ajuntaments de la província no perden ni una oportunitat de finançament europeu per a millorar els seus municipis o negocis, promovent, a més, el treball en xarxa amb altres territoris membres de Partenàlia”.

Una cimera amb ponents de primer nivell

La jornada de treball entorn de l'Observatori de Finançament Europeu ha estat la conclusió a una cimera “fructífera, que ha servit per a unir iniciatives en matèria de desenvolupament sostenible i que suposarà noves col·laboracions entre els distints territoris socis”, ha assenyalat el diputat García.

En el desenvolupament d'aquesta Trobada d'Autoritats Locals per al Clima i l'Energia, ha destacat la intervenció de Ciaran sullivan, de l'Oficina Central a Brussel·les del Pacte d'Alcaldies per al Clima i l'Energia que exposarà el paper de les autoritats locals com a actors de la sostenibilitat i les modalitats de cooperació europees amb les autoritats locals intermèdies.

També la ponència d'Ana Díaz, representant del Joint Research Center de la Comissió Europea a Sevilla, sobre les noves orientacions de la UE després de l'Acord de París, en particular els nous reptes i oportunitats per a les autoritats locals fins a 2030.

Durant la taula redona de bones pràctiques, moderada per Mario García, diputat de Sostenibilitat de la Diputació de Castelló, s'han compartit solucions innovadores per a reptes com el tractament intel·ligent i integrat de la radioactividad natural en els serveis d'abastiment d'aigua, la reducció de l'energia en els edificis públics, la detecció intel·ligent de fugues d'aigua, enfocaments integrats que unesquen energia i desenvolupament rural sostenible i finalment es tractarà de donar resposta a la qüestió de com les províncies poden recolzar les actuacions locals dels municipis.

Les dues sessions de treball han estat organitzades per la Presidència de Partenàlia, que exerceix la Diputació de Castelló en col·laboració amb la Diputació de Sevilla, líder del grup de treball sobre sostenibilitat.