La Diputació aposta per l'energia verda

La Diputació aposta per l'energia verda
24 de Maig de 2017

El Govern provincial licita un nou contracte per 15,3 milions que beneficiarà Castelló, Benicarló o Almassora, entre altres

24 de maig. La Diputació de Castelló aposta tan decididament per la sostenibilitat i l'eficiència energètica que en el nou concurs de subministrament elèctric ha inclòs un requisit indispensable perquè la major part de l'energia que s'utilitze siga verda. Aquesta mesura permetrà que tant la institució provincial com els 68 ajuntaments que s'han adherit a aquest contracte ajuden a millorar el medi ambient, ja que “l'empresa que guanye el concurs haurà d'acreditar que un alt percentatge del subministrament provinga a través d'energies renovables o cogeneració d'alt rendiment”.

Així ho ha assegurat el diputat de Modernització i Contractació, Luis Martínez, responsable d'aquest nou servei verd en coordinació amb Ibán Pauner, diputat de l'Oficina Tècnica i Planificació i Serveis.

A més d'apostar per l'energia neta, els 68 ajuntaments de la província que s'han adherit ja a aquest servei que ofereix el Govern provincial es beneficiaran d'un notable estalvi en la factura de la llum, que podria arribar als dos milions d'euros en el cas que es complesquen les previsions que s'adjudique el servei amb una rebaixa d'entre el 10 i el 15 per cent del preu de licitació, xifrat en 15,3 milions d'euros.

D'aquesta manera, i després que en la sessió plenària celebrada ahir s'aprovara el plec de clàusules administratives particulars que regulen la contractació del dit acord, les institucions que es beneficiaran d'aquest servei “disposaran d'un contracte més econòmic i oferiran un millor servei a les seues poblacions, ja que des del Govern provincial vetlarem perquè així siga i es complesquen els estàndards de qualitat requerits”.

Així ho ha destacat Luis Martínez després de remarcar que aquest servei ideat per Moliner “permetrà que les administracions locals adherides estalvien en despesa pública, sense patir una minva en el servei i tenint més recursos econòmics per a destinar-los a millorar el benestar de les seues poblacions”.

A través d'aquesta centralització, ha explicat Martínez, “aconseguim una major eficàcia en l'activitat contractual facilitant des de la Diputació l'accés a contractes més avantatjosos econòmicament i fent-ho, a més, agilitzant i simplificant la tramitació administrativa”.

Subministrament procedent d'energies renovables

Respecte a l'expedient i els plecs de condicions aprovat, el diputat de Contractació ha posat de rellevància que “a més de permetre que els consistoris puguen accedir a contractes a preus més barats que si foren per lliure, des de la Central de Contractació es primarà tant els criteris de valoració d'energia com els de sostenibilitat”.

No en va, a l'hora d'adjudicar el dit contracte, es tindrà en compte que el subministrament d'electricitat processa exclusivament de fonts renovables “dins del compromís adquirit amb el medi ambient i la implementació de polítiques sostenibles centrades en la potenciació de les energies renovables”.

Cal ressenyar que la quantia estimada anual s'ha fixat en 15,3 milions d'euros corresponents a la despesa de la Diputació i les entitats adherides a l'acord marc durant el seu any de duració, si bé hi ha la possibilitat de pròrroga un màxim d'un altre any.

Facilitant el servei a ajuntaments de tots els tamanys

El diputat de Contractació ha volgut posar en valor la importància d'una eina de la qual es beneficiaran ajuntaments de tots els tamanys i que, sense anar més lluny, contempla una despesa estimada anual de prop de cinc milions d'euros en el cas de la capital de la província; més de 4,5 milions d'euros Benicàssim; 715.000 euros per a Benicarló o més de 611.000 euros en el cas d'Almassora.

A més, localitats amb menys recursos econòmics “i menys eines per a poder beneficiar-se d'aquest tipus d'estalvis, s'han adherit a un servei que els descarregarà d'una despesa que podran invertir a millorar la qualitat de vida de les seues poblacions”. Per exemple, entre les administracions locals adherides figuren Torreblanca, amb una despesa estimada de 318.000 euros; Xilxes, 158.808 euros; les Coves de Vinromà, 130.000 euros; o Eslida, 80.000 euros.