Diputació urgeix a aprovar el pressupost de l'Estat per a desbloquejar el finançament local

Diputació urgeix a aprovar el pressupost de l'Estat per a desbloquejar el finançament local
14 de Març de 2017

El Govern provincial veu crucial impulsar un ampli acord a nivell nacional per a facilitar una major inversió als municipis

14 de març. La Diputació de Castelló ha aprovat amb el vot favorable del Grup Popular i l'abstenció de Compromís i Ciutadans una moció per mitjà de la qual urgeix tots els grups polítics amb representació parlamentària a treballar “des de la lleialtat institucional i deixant a un costat colors polítics” per a aprovar el pressupost general de l'Estat i “aconseguir així la necessària reforma del finançament local que complesca amb les expectatives i necessitats d'aquells que gestionen de forma més directa i pròxima les demandes del veïnat, com són els ajuntaments”.

El vicepresident del Govern provincial ha defés la “necessitat urgent” d'impulsar un acord entre els grups parlamentaris en el Congrés de Diputats per a la tramitació i aprovació d'un pressupost que “seria el principi del desbloqueig d'un nou model de finançament local, tan reclamat per tots aquells que defenem el municipalisme com la millor eina per a gestionar els recursos públics dels nostres veïnats i atendre les seues necessitats”.

És per això que Sales ha reiterat que assentar les bases que permeten arribar a l'aprovació definitiva de la Llei de pressupostos generals de l'Estat “comportarà un nou sistema de finançament autonòmic i local que aportarà més recursos als governs locals, perquè puguen desenvolupar de forma adequada les competències que tenen legalment atribuïdes”.

En aquesta línia, cal destacar que el Govern ja ha iniciat els tràmits per a aquest reivindicat nou sistema de finançament local, a través d'una Comissió d'Experts creada ad hoc i que “té en el bloqueig del pressupost el seu principal enemic”.

Reinvertir el superàvit municipal

El vicepresident provincial ha volgut posar en valor “com aquesta bona gestió demostrada pels ajuntaments, gràcies també a les reformes posades en marxa pel Govern d'Espanya, amb un 90% d'ells amb superàvit, hauria de ser argument més que suficient per desbloquejar aquesta situació i correspondre a les nostres alcaldies amb decisions i mesures que faciliten la seua labor, aclarint com poden gastar els diners del superàvit i això és el que fa necessari que el pressupost s'aprove”.

Mesures com ara la revisió i la flexibilització de la regla i el sostre de despesa que “possibilitarien que aquesta eficiència en la gestió demostrada pels governs locals i materialitzada en els seus superàvits es poguera revertir en més i millors serveis perquè tothom guanye en qualitat de vida”.

“Però sense pressupost general de l'Estat no es pot invertir el superàvit municipal. La bona gestió al servei de la ciutadania es veuria menyscabada i tot el camí recorregut en matèria de creació d'ocupació i polítiques socials, interromput. Per això, impulsar un acord que els aprove és complir amb els nostres ajuntaments i, en definitiva, amb tots els seus veïnats, ja que no podem oblidar que estem parlant de pressupost general però amb una repercussió total sobre la gestió municipal”, ha subratllat el president provincial.

Modificació de la plusvàlua municipal

També durant el Ple ordinari del mes de març, Moliner ha aconseguit sumar tots els grups polítics amb representació en la corporació provincial sota una declaració institucional, amb l'objectiu d'instar el Govern d'Espanya que inicie, junt amb la FEMP, els estudis necessaris per a la modificació de l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana.

En aquest sentit, el president de la Diputació, Javier Moliner, ha volgut agrair a tots els grups que “hagen volgut convertir en declaració una moció que pretén defendre totes aquelles persones contribuents castellonenques que s'han vist afectades per aquest impost local, inclús quan els seus immobles han patit una pèrdua de valor”.

Per això, “creiem necessari que el Govern central analitze una reformulació d'aquesta plusvàlua municipal, perquè no siga onerosa en aquells casos que no existesca un augment del valor del terreny”.

Cal recordar que la declaració institucional es recolza en una sentència del Tribunal Constitucional del passat mes, en què s'anul·la parcialment l'impost de plusvàlua municipal de Guipúscoa, al justificar que no es pot gravar un impost quan no s'ha produït un guany econòmic per part de la persona contribuent.

Defensa servei de Correus

Davant la problemàtica sorgida en alguns nuclis poblacionals pel servei de Correus, la corporació provincial ha aprovat una declaració institucional per a reclamar a la societat estatal Correus i Telègrafs S.A., que aplique una moratòria en relació a la resolució del 6 d'octubre del passat any, que anunciava l'eliminació del servei ordinari de Correus el pròxim dia 2 de maig en les urbanitzacions considerades de baixa densitat.

Cal destacar que aquesta declaració institucional ambiciona, tal com ha ressaltat Sales, “que milers de persones castellonenques no es queden sense servei postal ordinari com, per exemple, podria succeir-li a més de 6.000 de Vinaròs”.

Junt amb la reclamació a Correus, “i per a traçar totes les estratègies que asseguren la permanència del servei”, a través de la declaració institucional se sol·licitarà als ajuntaments corresponents que modifiquen la qualificació d'urbanitzacions disseminades, ja que es corresponen al creixement natural dels municipis i mantenen un població permanent com a vivenda habitual, per a realitzar la pertinent reclamació i d'aquesta manera, traslladar a la Subdirecció del Sector Postal i a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència perquè reconsidere aquestes zones urbanes i poder mantindre el servei postal ordinari.

Alliberament presos polítics a Veneçuela

Durant la sessió plenària, la corporació provincial ha aprovat amb el suport del Grup Popular, PSOE, Ciutadans i l'abstenció de Compromís i el vot en contra de Castelló en Moviment una moció del Grup Popular per a sol·licitar l'alliberament de Leopoldo López i la resta de presos polítics a Veneçuela.

En aquest sentit, Moliner ha destacat que “totes les dictadures mereixen una condemna unànime de tot el món. A la província de Castelló viuen 3.000 persones veneçolanes que mereixen un posicionament d'aquest Govern provincial únicament i exclusivament en favor de la llibertat, de les possibilitats de poder viure en un país lliure, segur i que no sotmeta la seua ciutadania al terror, a la por i a la fam”.

Aprovació concessió distincions Dia de la Província

També amb el suport de tots els grups polítics excepte el de Castelló en Moviment, s'ha donat llum verda al dictamen d'acceptació de la proposta nominativa de concessió de distincions de cara a “la festa gran de la província” que se celebrarà aquest dissabte amb el Dia de la Província.

En ella, s'entregarà la major distinció institucional, l'Alta Distinció de la Província, al químic de Moncofa, Avelino Corma. A més, els quatre reconeixements al mèrit recauran sobre l'humorista castellonenc Carlos Latre (Mèrit a les Arts), el futbolista artanenc Bruno Soriano (Mèrit Esportiu), Marie Claire (Mèrit a la Innovació), empresa ubicada a Vilafranca del Cid i el Tio Enrique (Mèrit a la Solidaritat).