Coordinant la prevenció per a combatre la plaga de mosquits

Coordinant la prevenció per a combatre la plaga de mosquits
18 de Maig de 2017

El Govern provincial ha finançat els treballs de prevenció i vigilància als 48 pobles en què s'han detectat focus

18 de maig. “Fer que els mosquits no es convertesquen en un problema de salut pública per als municipis de la província”. Aquest és l'objectiu pel que tal com ha destacat el diputat de Sostenibilitat, Mario Garcia, la Diputació “està mantenint en vigor la lluita contra aquestos insectes finançant i coordinant els treballs de prevenció en aquells municipis que s'han detectat possibles focus perquè el mosquit no es convertesca en un problema per a la salut pública”.

De fet, el diputat provincial s'ha reunit aquest matí amb els tècnics municipals per a “establir els treballs a emprendre i millorar l'efectivitat a l'hora de combatre la proliferació del mosquit tigre a aquells municipis en què l'Administració provincial ha detectat prèviament focus d'aquest tipus d'insecte”.

Una efectivitat que tal com ha remarcat l'entomòleg de la Universitat de València, Ricardo Jiménez, “està permetent que Castelló siga amb diferència la província de la Comunitat Valenciana en què més i millor s'està treballant, gràcies a l'estímul de la Diputació a l'hora d'informar i afavorir les accions a realitzar”.

En aquesta línia, enguany s'han sumat al mapa de risc de la Diputació 12 nous municipis als 36 que el conformaven l'any passat. Les localitats en què s'ha detectat possibles brots són les següents: La Vall d'Uixó, Torre d'en Doménech, Cervera del Maestre, la Salzadella, Santa Magdalena de Polpís, Traiguera, Geldo, Pavías, la Jana, Soneja, Navajas i Viver.

No en va, des que el passat 17 de febrer es realitzara la primera visita a les marjals de Torreblanca-Cabanes, Borriana, Nules, Moncofa i Almenara, el conveni firmat entre la Diputació i la Universitat de València “ha permés actuar sobretot el mapa de risc de la província i que els ajuntaments tinguen totes les eines i informació necessària per a saber quan i on atacar”.

42 visites de mostreig

Garcia ha insistit en el fet que gràcies a aquest acord materialitzat per mitjà d'una inversió provincial xifrada en 36.000 euros, s'ha emprés 42 eixides per part del personal tècnic per a controlar els possibles focus on s'ha detectat presència de mosquits en fase larvària “i poder centrar així les actuacions a realitzar a cada municipi i ajustar-les a les seues necessitats”.

I és que tal com ha explicat Jiménez, des del Servei Provincial de Prevenció de Plagues de la mà de la UV, “s'està enviant de forma periòdica als ajuntaments informes detallats respecte als resultats dels mostrejos amb informació corresponent a les zones analitzades, les espècies trobades, així com recomanacions a l'hora d'actuar davant la presència de mosquits en estats immadurs, navícules i larves”.

Cal destacar que l'equip que està realitzant diàriament els controls per les localitats incloses dins del mapa de risc, amb especial rellevància en aquelles pròximes a la costa, està format per quatre investigadors per a les preses de mostres, així com per tres tècnics d'investigació amb dedicació en laboratori per a la identificació de les espècies de mosquits detectades.

Informació societat civil

També amb l'objectiu que “aquest 2017 siga millor o, com a mínim, igual que el passat any, tal com es preveu analitzant tots els paràmetres que manegem”, el Govern provincial impulsarà tallers escolars sobre la problemàtica dels mosquits a municipis de la província amb menys de 20.000 habitants. Els tallers estaran adreçats a escolars entre 9 i 11 anys i oferirà bones pràctiques en el dia a dia i l'entorn més pròxim per a evitar els vivers de mosquits així com possibles remeis naturals.

De la mateixa manera, el diputat de Sostenibilitat ha recordat que la Diputació ha firmat un conveni de col·laboració amb el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Castelló per a la revisió i millora dels materials d'informació a la població. Aquest conveni, que completarà la informació que es facilitarà el col·legi d'administradors de finques, servirà perquè els fullets informatius editats pel Servei Provincial de Prevenció de Plagues “arribe a tots els racons de la província i a tota la gent amb el repartiment que es realitzarà en les 500 oficines farmacèutiques que hi ha a Castelló”.