Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

SEU ELECTRÒNICA
Realitza els teus tràmits, gestions tributàries, pagaments o consultes en els nostres serveis online per a ciutadans i empreses.
PORTAL DE TRANSPARÈNCIA
La nostra eina de treball per a rendir comptes davant la ciutadania i atendre les seues propostes.
SEU ELECTRÒNICA
Realitza els teus tràmits, gestions tributàries, pagaments o consultes en els nostres serveis online per a ciutadans i empreses.
PORTAL DE TRANSPARÈNCIA
La nostra eina de treball per a rendir comptes davant la ciutadania i atendre les seues propostes.

Cimera contra la despoblació rural

Cimera contra la despoblació rural

Podeu vore el discurs #CumbreAlcaldesCS ací https://goo.gl/JIL2kB  i veure el video complet del acte ací https://www.youtube.com/watch?v=40b5h-ftDEk

22 de febrer. Javier Moliner ha anunciat la celebració d'una cimera contra la despoblació rural amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida i les oportunitats als municipis de l'interior. Així ho ha anunciat el president de la Diputació de Castelló davant dels quasi 130 alcaldes i alcaldesses d'ajuntaments de tota la província que han participat en la III Cimera d'Alcaldies que s'ha celebrat aquesta vesprada.

El president del Govern provincial ha fet una encesa i ferma defensa del municipalisme i dels ajuntaments per ser l'administració més “transparent, pròxima, pròxima al territori i a la gent”, així com la necessitat “d'una descentralització de competències i un millor finançament per als ajuntaments”. Moliner ha assegurat que treballarà tant en la Diputació, com en la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, per a avançar en aquest sentit.

I per a aconseguir-ho, el president del Govern provincial ha garantit que la Diputació serà el gran aliat dels ajuntaments després de convertir-se en els últims sis anys en “una administració més moderna, oberta, participativa i útil, basada en el diàleg i el consens a l'hora de gestionar i fer política activa. I avui, sis anys després d'aquella primera trobada, ens sentim orgullosos d'haver instaurat aquesta forma de fer política per a arribar a acords beneficiosos per a tothom”.

La millor demostració d'aquesta aposta pel municipalisme és que, com ha explicat el president del Govern provincial, “fruit del diàleg i consens polític, aprovem per a aquest 2017 el nou Pla Castelló 135, que suposa la major injecció de diners per als 135 ajuntaments, amb un increment pressupostari rècord de cinc milions d'euros respecte als POIS de 2016 i una inversió total de 12.340.000 euros per a obres, infraestructures i serveis a tots els racons de la província. El Pla Castelló 135 arriba perquè tot poble ha de tindre l'oportunitat de triar el seu projecte de futur”.

Moliner ha explicat que aquest Pla Castelló 135 “és la resposta a una demanda que es va plantejar entre els grups polítics ací representats, es va debatre, es va consensuar i es va aprovar. Perquè entenem que els serveis, les infraestructures i les oportunitats han de ser igual per a tothom”.

Quatre eixos estratègics per a un projecte polític

En la Cimera d'Alcaldies, el president provincial ha argumentat que “tenim un model de Diputació i també un projecte polític, basat en els quatre eixos estratègics que marquen les prioritats d'aquesta institució i el rumb de tota una província”. Moliner ha assegurat que defén “un projecte polític de Castelló i per a Castelló, que transcendeix les sigles partidistes i que només busca que en el futur ací es puga viure millor”.

En el seu relat, Moliner ha defés els quatre eixos sobre els quals recauen els 131 milions d'euros del pressupost 2017, que busquen, en primer lloc, liderar el desenvolupament econòmic dels nostres pobles i la creació d'ocupació. El segon eix és igualar les oportunitats a tots els racons d'aquesta terra; el tercer defendre Castelló; i l'últim eix és millorar l'eficiència, l'eficàcia i la transparència d'aquesta institució al servei d'una província que se sent protagonista.

Els reptes de l'ocupació, la despoblació i les infraestructures

“Aquest és el nostre projecte polític. Deixem de costat altres formes de fer polítiques i seguim pel camí que hem triat perquè cada vegada passen més coses bones a Castelló i ens sentim més orgullosos i orgulloses de pertànyer a aquesta terra. Volem pujar el nivell de la marca Castelló, posicionar-la on mereix, guanyar en oportunitats. Per això no ens pot tremolar el pols a l'hora d'abordar alguns reptes de província que hem d'abordar junts, si volem deixar un Castelló millor a les generacions futures”, ha explicat Moliner davant de totes les alcaldies i representants de tots els municipis de la província.

“El primer d'ells, i el més prioritari, és el repte econòmic: l'ocupació. És cert que des de l'última Cimera la taxa de desocupació ha passat del 24 al 17%, tenim 1.200 empreses més a la província, la província rep un 40% més de turisme estranger i la balança comercial de la província ha aconseguit un superàvit de 2.866 milions d'euros, en contrast amb els 18.000 milions de dèficit de l'economia espanyola”.

“Però no ens conformem. Volem anar a més, a més ocupacions i de més qualitat, per tres vies: Oferint tots el nostre suport institucional a aquelles empreses que aposten per Castelló i generen ocupació; invertint en polítiques de foment de l'ocupació, reinserció laboral i consolidació empresarial, destacant la creació de l'Agència de Col·locació, amb més de 800 ofertes d'ocupació gestionades ja i, finalment, provocant el talent de la nostra gent, premiant la cultura de l'esforç, la valentia de qui decideix emprendre i invertir a Castelló. Necessitem menys traves administratives i més bones idees”.

El món rural, en l'eix del discurs

“El segon repte a què s'enfronta aquesta terra, i em consta que compartim la preocupació amb altres grups polítics, és el sociodemogràfic: la despoblació. Per això vam posar en marxa la major inversió de la història d'aquesta institució per consolidar la població rural a la província a través del programa Repoblem. Parlem en total de 30 milions d'euros, que representen un 21% del pressupost total, destinats a projectes per al desenvolupament territorial de la província i frenar la despoblació a l'interior”.

Es tracta d'un problema que la Diputació ataca a través de tres fronts: amb incentius a la natalitat, per mitjà d'ajudes per naixement o adopció per a les famílies que residesquen a municipis menors de 1.000 habitants; millorant la qualitat de vida als pobles d'interior, per mitjà d'infraestructures i serveis com la xarxa d'unitats respira, arribant a 33 centres enguany, la Teleajuda, l'Escola Matinera, el Bibliobús, la xarxa de 50 ecoparcs, el programa Salut al Poble o les beques a informadors turístics i a joves estudiants; i fomentant les oportunitats laborals a través de tota l'activitat dels centres CEDIXES per a la formació i l'ocupació, amb més de 300 accions i 6.000 persones beneficiàries a l'any.

“Creiem en els nostres pobles i els defendrem a ultrança perquè qui hi trie viure no es quede arrere. Però no volem ni podem quedar-nos ací, volem continuar millorant, escoltant els nostres xicotets pobles i traient avant noves propostes, per això anunci una Cimera contra la Despoblació Rural per als pròxims mesos”, ha anunciat Moliner.

Però, a més, el president de la Diputació ha assegurat que cal abordar el repte estructural de les infraestructures. “Les necessitem per a convertir-nos en província millor connectada per terra, mar i aire; més fort i competitiva per a traure el màxim potencial als nostres sectors productors; atraure noves inversions i generar nous llocs de treball. Tots a una, institucions, partits polítics, empresariat i societat, perquè ací no caben diferències de cap tipus, hem d'elevar la veu davant del Govern central i de la Generalitat per a defendre els interessos de Castelló, que són els de totes les persones que estem ací i dels pobles que representem”.

Descentralització de competències i un millor finançament municipal

Moliner ha volgut agrair el treball que exerceixen els alcaldes i alcaldesses com a màxims representants municipals, perquè els ajuntaments són l'anella més important de l'Administració. “Crec en una Administració transparent, pròxima, pròxima al territori i a la gent. En aquest Govern teniu un fidel aliat a l'hora de fer valdre el que ens ha demostrat el sentit comú i l'experiència: la descentralització de competències i un millor finançament per als ajuntaments”, ha recalcat Moliner a totes les alcaldies.

Així, ha defés que “ha arribat el moment d'una administració, una competència. I acabar amb les competències impròpies que exerciu els ajuntaments sent responsabilitat de les comunitats autònomes, com per exemple els serveis socials o el manteniment de col·legis o consultoris. Ingressant zero per això, asfíxia als municipis amb una despesa extra d'uns 10.000 milions d'euros”.

Moliner atén un total de 18 preguntes i propostes de les alcaldies

Javier Moliner, a més, ha atés i contestat totes les preguntes i propostes que han plantejat un total de 18 alcaldes de tota la província, entre els quals estaven Segorbe, Vinaròs, Sant Mateu, Argelita, Sant Rafael, Morella o la Vall d'Alba, entre altres. En total, cinc qüestions les han plantejades alcaldies del PP i les altres 13 les han exposades alcaldies pertanyents a altres forces polítiques.