200 desfibril·ladors per tota la província

200 desfibril·ladors per tota la província
8 de Maig de 2017

El Govern provincial ha adjudicat el servei i invertirà 272.000 euros per a convertir Castelló en territori cardioprotegit

8 de maig. La Diputació iniciarà a finals de mes el repartiment d'un total de 200 desfibril·ladors per tota la província per a convertir Castelló en el primer territori cardioprotegit d'Espanya. Així ho ha avançat la diputada d'Acció Social, Elena Vicente-Ruiz, després que aquesta setmana el Govern provincial haja adjudicat el programa de prevenció de risc cardiovascular per un total de 272.000 euros “per a teixir a tota la província, però amb especial atenció al món rural castellonenc, una xarxa sanitària que millore la qualitat de vida de la gent de Castelló davant una emergència de risc vital”.

Així, a partir del dia 26 s'iniciarà la distribució, i posterior instal·lació, dels dispositius DESA per tota la província, assegurant almenys un desfibril·lador a cada un dels 135 municipis. D'aquesta manera, “aterrarem a tots els racons de Castelló aquesta ambiciosa iniciativa impulsada per Moliner, que ens permetrà aportar a la persona malalta uns notables índexs de supervivència en casos de parada cardiorespiratòria”.

La diputada d'Acció Social ha destacat que la posada en marxa d'aquest servei de prevenció de risc cardiovascular convertirà Castelló “en el primer territori cardioprotegit d'Espanya, convertint-nos en pioners a nivell nacional en matèria de prevenció de risc cardiovascular”.

Tot perquè en aquells municipis amb menys recursos sanitaris per la seua distància amb els grans centres hospitalaris, aquest servei de prevenció de risc cardiovascular es convertesca “en un recurs de garanties per a combatre la mort sobtada i augmentar l'índex de supervivència en cas de parada cardíaca. Som conscients que aquest nou servei sanitari pot salvar moltes vides i és per això que una vegada repartits tots els dispositius DESA ens bolcarem per a garantir el seu millor ús”.

Un mes de formació

És per això que a més de la instal·lació, l'empresa adjudicatària es compromet a oferir als nuclis poblacionals en què s'instal·len els desfibril·ladors una completa formació que es prolongarà durant un mes, perquè un número determinat de veïns i veïnes coneguen el funcionament dels equips i puguen emprar-los en cas necessari.

A més, la Diputació “es bolcarà durant tot el procés d'instal·lacions de l'equipament sanitari” estudiant junt amb els ajuntaments sol·licitants el lloc idoni per a la seua ubicació, més enllà dels nuclis urbans. En aquest sentit, Vicente-Ruiz ha posat el focus en la importància que aquest servei de prevenció cardiovascular arribe a l'interior de la província i a zones com ara pedanies, aldees, masies o urbanitzacions, “majoritàriament habitats per potencials persones usuàries d'aquestos dispositius”.

Vicente-Ruiz ha explicat que l'equipament que es repartirà té 300 números de descàrregues i 13 hores d'autonomia per desfibril·lador i un període de garantia de 15 anys. A més, perquè l'ús del dispositiu DESA siga el més senzill possible, aquest guia l'operador quant a la freqüència de les comprensions i té un dispositiu que estableix l'adequada profunditat de les comprensions a practicar.

Fòrum Despoblació Rural

La diputada provincial ha recordat que aquest divendres la Diputació organitzarà el I Fòrum contra la Despoblació Rural de la província amb l'objectiu de “sumar nous arguments per a combatre aquest repte demogràfic i que qui vullga viure a l'interior de la província puga fer-ho amb les mateixes oportunitats i serveis que qui ho fa a la costa”.

Per a això, tal com es posarà en valor en aquesta convocatòria que reunirà referents institucionals i de la societat civil que donaran a conéixer polítiques i iniciatives d'èxit empreses per a lluitar contra la despoblació, el Govern provincial destinarà enguany prop de 30 milions d'euros a implantar més i millors serveis a les zones rurals de la província, a més d'afavorir el millor escenari per a atraure riquesa i ocupació. És el cas de les iniciatives impulsades dins dels centres CEDES, els esdeveniments esportius i culturals que exerceixen de pol d'atracció turístic o programes com ara les unitats de respir familiar, les ajudes a la natalitat o les escoles matineres.

De fet, Vicente-Ruiz ha destacat que el programa 'Castelló, territori cardioprotegit' sumarà un nou recurs “per a aconseguir aquest objectiu prioritari marcat per Moliner dins de la gestió de la Diputació que és la consolidació de la població al món rural castellonenc. Aquest servei sanitari permetrà salvar vides i millorar el benestar d'aquells veïns i veïnes que viuen a l'interior de la província. Perquè no volem que ningú haja d'abandonar les seues residències per falta de recursos i amb aquesta premissa des del Govern provincial continuarem avançant en el camí de la igualtat d'oportunitats entre costa i interior”.